Οι πρόωρες εκλογές και οι επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων

Του Γιώργου Λαμπίρη

To πεδίο, το οποίο διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στην αγορά ακινήτων, περιγράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Ακινήτων Δημήτρης Καψιμάλης. Όπως επισημαίνει, "κανένας επενδυτής δεν επιθυμεί πολιτικές αλλαγές", σχολιάζοντας στο news.gr το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Όπως χαρακτηριστικά λέει, "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής για τυχόν αλλαγές στο real estate, ούτε όμως και στο φορολογικό των ακινήτων".

"Ένας επενδυτής που θέλει να τοποθετήσει τα χρήματά του δεν θα επενδύσει στον άγνωστο παράγοντα 'Χ'", σημειώνει χαρακτηριστικά.

"Η αγορά ακινήτων έχει ανάγκη από συγκεκριμένες δεσμεύσεις"

"Άκουγα τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, να υποστηρίζει ότι θα βγούμε από το μνημόνιο και θα πάμε σε κούρεμα του χρέους. Εύλογα δημιουργούνται ανησυχίες. Αυτό, το οποίο έχει ανάγκη η αγορά ακινήτων είναι συγκεκριμένες κινήσεις και δεσμεύσεις", συμπληρώνει ο κύριος Καψιμάλης.

Τονίζει την ανησυχία που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον κλάδο των κατασκευαστών, καθώς όπως τονίζει: "εμείς ανησυχούμε αυτή τη στιγμή, κάτι που συμβαίνει και με επενδυτές του εξωτερικού, καθώς όλοι επιθυμούμε να υπάρχει ροή στο σύστημα αγοραπωλησίας ακινήτων".

"Είναι γεγονός ότι μετά την κατάργηση του πόθεν έσχες εκδηλώνεται ενδιαφέρον, το οποίο αναμένεται να μεταφραστεί στους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες. Πρόκειται για σημαντική αλλαγή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να απελευθερωθούν δεσμευμένα χρήματα".

Ο κύριος Καψιμάλης εξηγεί ότι οι ξένοι επενδυτές ακινήτων, εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά τους πλάνα.

"Ανάπτυξη στις αγορές Ισπανίας και Πορτογαλίας, παρά την κρίση"

"Σας φέρνω παράδειγμα, χώρες που βρίσκονται επίσης στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Μεγάλη ανάπτυξη αυτή τη στιγμή γνωρίζουν οι αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας δεδομένου ότι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα που κυριαρχεί εκεί, ευνοεί τις επενδύσεις", εξηγεί ο πρόεδρος των κατασκευαστών.

Εξετάζοντας την κίνηση στην αγορά ακινήτων, αναφέρει ότι "υπάρχει διερευνητική τάση από τους Έλληνες. Από την άλλη πλευρά, τα συμβόλαια που υπέγραψαν από την αρχή του έτους, ξένοι επενδυτές στη χώρα μας, είναι μόλις 400, αριθμός πολύ μικρός για τις ανάγκες της αγοράς. Η πλειοψηφία αυτών ήταν Κινέζοι".

"Αυτό που χρειαζόμαστε για να κινηθούν οι νεόδμητες κατασκευές είναι η μείωση του ΦΠΑ 23%, καθώς έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το 3% του ΦΠΑ που εφαρμόζεται στις παλιές κατασκευές".

"Επίσης, είναι σημαντικό να έχουμε σταθερό πολιτικό κλίμα για να μπορέσει κάποιος, ο οποίος σκέφτεται να πάρει δάνειο, αν υπάρχει αύριο κυβέρνηση, θέσεις εργασίας κλπ.".

Οι αλλαγές το προσεχές διάστημα στον τομέα των ακινήτων

Σε ό,τι αφορά στα ακίνητα, ο φοροτεχνικός, Παναγιώτης Παντελής, μιλάει για τις αλλαγές που καλείται να εφαρμόσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση.

"Σας θυμίζω την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ζητάει την πτώση των αντικειμενικών στο επίπεδο των πραγματικών αξιών. Στην πραγματικότητα το ΣτΕ μεταφράζει το νόμο των αντικειμενικών αξιών του 1992μ που λέει ότι κάθε δύο χρόνια το υπουργείο αναπροσαρμόζει τις αντικειμενικές στις πραγματικές αξίες, κάτι που είχε να συμβεί δεκατέσσερα χρόνια", όπως λέει ο κύριος Παντελής.

"Μην ξεχνάτε ότι οι πραγματικές αξίες δεν έχουν καμία σχέση με τις αντικειμενικές, οι οποίες είναι κατά πολύ υψηλότερες. Η κυβέρνηση θα κληθεί να μειώσει σε αυτή την περίπτωση τον ΈΝΦΙΑ, τους συμπληρωματικούς φόρους, τα τεκμήρια διαβίωσης, το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ)". Όλες αυτές οι σημαντικές αλλαγές για την αγορά ακινήτων πρέπει να ληφθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο", με βάση την προθεσμία που έχει δώσει το Επικρατείας στο υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή τους", προσθέτει ο φοροτεχνικός.

Για να τονίσει τη σημασία αυτών των ρυθμίσεων, στέκεται στο γεγονός ότι αυτές οι αλλαγές "αφενός τινάξουν τον προϋπολογισμό στον αέρα", όπως χαρακτηριστικά λέει, "αφετέρου θα οδηγήσουν στη μείωση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ, από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι σήμερα, στα 2,5 δισεκατομμύρια".

"Ένα δεύτερο πεδίο, το οποίο επηρεάζεται και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα ακίνητα είναι αυτό που αφορά στα επιδόματα. Σας υπενθυμίζω ότι το επίδομα θέρμανσης, το οικογενειακό, αλλά και το φοιτητικό επίδομα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη διαμόρφωση των αντικειμενικών αξιών", καταλήγει ο φοροτεχνικός.