Με ρυθμό πολυβόλου έρχονται οι πληροφορίες σχετικά με τις αποφάσεις που θα λάβει το κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης για την Ελλάδα, ενώ πολλές από αυτές είναι αλληλοαντικρουόμενες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μία απολύτως καθαρή εικόνα για το διαφαινόμενο αποτέλεσμα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα λάβει στις 5 Δεκεμβρίου συνολικά 44 δισ. ευρώ, ήταν αυτό που είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στις αγορές, καθώς ώθησε προς τα πάνω τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παραθέτει το Reuters, το Eurogroup θα δώσει μία θετική πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, όμως θα χρειαστεί και η έγκριση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, μία διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Δύο μέρες νωρίτερα, στις 28 Νοεμβρίου, οι πιστωτές θα συναντηθούν εκ νέου για να κρίνουν αν όλα είναι έτοιμα για την αποδέσμευση της δόσης. Αν όλα πάνε καλά, στις 3 Δεκεμβρίου θα ληφθεί η τελική απόφαση, στις 4 Δεκεμβρίου θα υπογραφεί αναθεωρημένο μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κομισιόν, και στις 5 Δεκεμβρίου θα εκταμιευθούν τα 44 δισ. ευρώ.
Λιγότερο αισιόδοξο είναι το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε στους κυβερνητικούς εταίρους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στις κατ'ιδίαν συναντήσεις που είχε μαζί τους. Σε αυτό το χρονοδιάγραμμα η δόση των 31,5 θα καταβληθεί πρώτη - ενώ οι άλλες δύο θα ακολουθήσουν τέλη Δεκεμβρίου ή Ιανουάριο.
Άλλες πληροφορίες, που μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, κάνουν λόγο για πιθανότητα επιπλέον επιμήκυνσης αποπληρωμής του ελληνικού χρέους μέχρι το 2032, ενώ υπό συζήτηση τίθεται και η προοπτική της πρόωρης καταβολής της δόσης, ώστε μέρος αυτής να χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τον ιδιωτικό τομέα.
Εξίσου πιθανή όμως είναι και η σύσταση ενός νέου ελεγκτικού μηχανισμού, ο οποίος θα περνάει “από κόσκινο” την αξιοποίηση των χρημάτων που θα λάβει η Ελλάδα από τη δόση, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείρισή τους.
Πρόκειται για μία πρόταση της γερμανικής πλευράς, η οποία κατατέθηκε στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες του Eurogroup και σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα αγοράσει το 50% των υφιστάμενων ομολόγων από ιδιώτες επενδυτές στο 25% της αξίας τους, μία κίνηση που θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 11% περίπου του ΑΕΠ και θα ζημίωνε τους ιδιώτες ομολογιούχους.
Από την πλευρά της Ελλάδας, πάντως, φαίνεται πως όλα τα προαπαιτούμενα έχουν καλυφθεί, μετά και την έκδοση των δύο πράξεων νομοθετικού περιεχομένου τη Δευτέρα, και όλες οι δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες “πετάνε το μπαλάκι” στους Ευρωπαίους εταίρους, περιμένοντας να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους. Ωστόσο, η διαφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ευρωζώνη σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους "τορπιλίζει" τις ελπίδες μίας οριστικής απόφασης.
Φουντώνουν εν τω μεταξύ οι φήμες για επικείμενο ανασχηματισμό μετά την εκταμίευση της δόσης, όταν αυτή αποφασιστεί. Εξετάζεται τέλος, το ενδεχόμενο σύστασης τρικομματικής επιτροπής με 9 μέλη, με στόχο να βελτιωθεί ο συντονισμός των εταίρων και η λειτουργία της κυβέρνησης.