Η εντυπωσιακή επιστροφή της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από έξι ολόκληρα χρόνια έχει και τα... μυστικά της. Για την ακρίβεια, το μυστικό είναι ένα και λέγεται “ESA 2010”.
Πρόκειται για το νέο πρωτόκολλο που καθορίζει το πώς υπολογίζεται το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο.
Το ESA 2010 επιφέρει ορισμένες σημαντικές αλλαγές στον υπολογισμό του ΑΕΠ της κάθε χώρας, όπως ότι οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (research & development) και οι αμυντικές δαπάνες δε λογίζονται ως έξοδα του κράτους, αλλά ως επενδύσεις, και επομένως δεν επιβαρύνουν αρνητικά το ΑΕΠ της κάθε χώρας.
Ειδικά στο σκέλος των αμυντικών δαπανών, η Ελλάδα, που ξοδεύει πολλά για το σκοπό αυτό, επωφελείται σημαντικά από το νέο καθεστώς υπολογισμού, αφού το ΑΕΠ ελαφρύνεται από ένα μεγάλο ποσό που πλέον λογίζεται ως “επένδυση” και όχι ως “έξοδα”.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πρώτες εκτιμήσεις της Κομισιόν, τον περασμένο Ιανουάριο, ανέφεραν πως οι αλλαγές που επιφέρει το ESA 2010 θα ενίσχυαν το κοινοτικό ΑΕΠ κατά 2,4%, ενώ οι χώρες που επωφελούνται περισσότερο είναι η Φινλανδία και η Σουηδία.
Όσο για την Ελλάδα; Σύμφωνα με άρθρο που υπέγραφε τον περασμένο Ιανουάριο στην Καθημερινή ο Λεωνίδας Στεργίου, αν το ΑΕΠ της χώρας μας υπολογιζόταν κατ' αυτόν τον τρόπο και το 2013, τότε η ύφεση για το περασμένο έτος θα ήταν μόλις 0,3% (αντί για 4%), ενώ για φέτος θα μπορούσε η εκτιμώμενη ανάπτυξη 0,6% να μετατραπεί σε μία καλπάζουσα ανάπτυξη 3,6%...