Συμφωνία Μαξίμου – Τραπεζών: Οι αλλαγές στα κόκκινα δάνεια

Στα 500.000 ευρώ και ανά τράπεζα το όριο διαγραφής - Παραμένει το πάγωμα των πλειστηριασμών

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

Σε συμφωνία, που θα οδηγήσει σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, κατέληξαν κυβέρνηση και τραπεζίτες, κατά τη χθεσινή συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου (συμμετείχαν Σαμαράς, Βενιζέλος, Χαρδούβελης, Σταϊκούρας, Σκρέκας, Σάλλας, Μαντζούνης, Τουρκολιάς, Μεγάλου).

Σε τι συμφώνησαν ;

Πρώτον, στο ότι οι πλειστηριασμοί θα παραμείνουν παγωμένοι, όπως δήλωσε και ο Μιχάλης Σάλλας, εξερχόμενος της σύσκεψης, λέγοντας ότι "οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δε βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο".

Διαβάστε: Σάλλας: Έτοιμες οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια

Δεύτερον, στο ότι οι διαγραφές χρέους δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ, όχι απλά ανά δανειολήπτη, αλλά για το σύνολο των εκκρεμοτήτων, που έχει ο οφειλέτης σε κάθε τράπεζα.

Τρίτον, ότι παραμένει το όριο ετήσιου τζίρου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την υπαγωγή στη ρύθμιση επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτό, πάντως, σημαίνει - όπως τονίζουν στο news.gr πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης - ότι η ρύθμιση αφορά ακόμα και σε ελεύθερους επαγγελματίες με πολύ χαμηλό κύκλο εργασιών και οφειλές. Άλλωστε, προσθέτουν, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των χρεών δεν ξεπερνά τα 50.000 - 60.000 ευρώ.

Πέραν όλων αυτών, στη ρύθμιση, που αναμένεται να κατατεθεί αύριο με τη μορφή νομοσχεδίου, θα υπάρχουν και άλλες αλλαγές και "νομοτεχνικές" βελτιώσεις, στην κατεύθυνση, που ζήτησαν από την πρώτη στιγμή οι τράπεζες, όπως έχει αποκαλύψει το news.gr.

Σε κάθε περίπτωση, και ειδικά στα δάνεια των νοικοκυριών - στεγαστικά και καταναλωτικά - οι τραπεζίτες δεν επιθυμούν οριζόντιο κούρεμα επί δικαίων και αδίκων, τόσο γιατί το θεωρούν ηθικά άδικο, όσο και γιατί εκτιμούν ότι έτσι θα επωφεληθούν και όσοι μπορούν, αλλά δεν πληρώνουν τα δάνειά τους.