συνέντευξη στο Γιώργο Λαμπίρη
"Οι επενδυτές και οι αγορές ανησυχούν, τόσο για την εναλλαγή των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, όσο και για τη σταθερότητα στους στόχους που έχουν τεθεί".
Αυτό εκτιμά ο καθηγητής οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Διονύσης Χιόνης, σε συνέντευξή του στο newsgr, εξετάζοντας τις πιθανές επιπτώσεις σε περίπτωση διενέργειας πρόωρων εκλογών.
Όπως διευκρινίζει "είναι σημαντικό να παραμείνουμε ως χώρα προσηλωμένοι σε κάποιους στόχους, όπως η δημοσιονομική σταθεροποίηση, η εξυπηρέτηση του χρέους, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας".
"Η περίπτωση της Ελλάδας σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Ιταλία του '80. Οι Ιταλοί μπορεί να γνώρισαν αλλεπάλληλες αλλαγές, αλλά παρουσίασαν σημαντική ανάπτυξη και το σύνολο του ιταλικού φάσματος ήταν προσηλωμένο στις δεσμεύσεις του προς την Ευρώπη",επισημαίνει ο καθηγητής.
"Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες είναι απίθανο να έρθουν επενδύσεις"
Σχολιάζοντας το τοπίο των επενδύσεων, αναφέρει πως "όσο υπάρχει σε εκκρεμότητα το χρέος και η αδυναμία εξόδου στις αγορές, επενδύσεις είναι απίθανο να έρθουν".
"Σας θυμίζω ότι αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι εταίροι σκέφτονται να υλοποιήσουν την ενισχυμένη πολιτική χρηματοδότησης ως εναλλακτική", συμπληρώνει ο κύριος Χιόνης.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει, να επισημάνουμε ότι η ενισχυμένη πολιτική χρηματοδότησης πρόκειται για ένα δάνειο, με Μνημόνιο, αυστηρά καθορισμένα προαπαιτούμενα και αυξημένη εποπτεία. Μάλιστα, αν και στην αρχική του παραλλαγή το ΕCCL δεν προβλέπει παρά την προαιρετική παρουσία του ΔΝΤ, στην ελληνική περίπτωση το Eurogroup επιθυμεί να εντάξει σε τακτική βάση το Ταμείο στις αξιολογήσεις.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Δημοκρίτειου "έτσι όπως είναι τα πράγματα στο πολιτικό σκηνικό, με τη διαφωνία που παρουσιάζεται στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, όταν άλλοι μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση και άλλοι για διαγραφή, μόνο πρόοδος δεν μπορεί να σημειωθεί".
"Χρηματοδότηση επιχειρήσεων άμεσα εξαρτώμενη από τα ομόλογα"
Αναφορικά με το πεδίο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ο καθηγητής αναφέρει ότι εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην πραγματικότητα το αν θα χρηματοδοτήσει η ΕΚΤ, εξαρτάται από τον αριθμό των ελληνικών ομολόγων, τα οποία χρησιμοποιούνται ως εγγύηση. Τη στιγμή που αυτά έχουν υψηλές αποδόσεις, μπορούν να'χρησιμοποιηθούν' ως βασικό επιχείρημα από την ΕΚΤ και εκείνη με τη σειρά της να παγώσει τη χρηματοδότηση".
"Οτιδήποτε επηρεάζει αρνητικά τα ελληνικά ομόλογα, αν δεν υπάρξει δημοσιονομική δέσμευση, θα φέρει διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.", υποστηρίζει ο κύριος Χιόνης.