Στην ανάληψη πρωτοβουλιών που θα επιτρέψουν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα θα προχώρηση η Κυβέρνηση, καθώς τα περιθώρια στενεύουν και ήδη ο χρόνος για το κρίσιμο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου μετρά αντίστροφα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά έχει ήδη δεσμευθεί προς τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις έως το τέλος του έτους. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο, η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, η αύξηση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αλλά και η τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου.
Πάντως, ακόμη δεν έχει καταδειχθεί το εάν ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δέχονται τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς ή ζητούν να υλοποιηθούν ακόμη περισσότερα προαπαιτούμενα για να δώσουν τις εκκρεμείς δόσεις των 7,1 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που θα ζητήσουν πρόσθετα μέτρα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τότε το πιο πιθανόν είναι να μην ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση έως τις 8 Δεκεμβρίου και να μετατεθεί για το τέλος του έτους.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε στην κυπριακή εφημερίδα ο "Πολίτης" ότι αν όχι στο επόμενο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία Ελλάδος - τρόικα. Σε διαφορετική περίπτωση σημείωσε πως θα πρέπει να επιστραφούν τα αδιάθετα ομόλογα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ δεν θα εκταμίευα και η εκκρεμούσα δόση των 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF.
Πάντως, τραπεζικές πηγές ανέφεραν χθες πως ο μονός που θα έβγαινε χαμένος από την μη επέκταση των ομολόγων του ΤΧΣ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει εξαγγείλει πως θα χρησιμοποιήσει τα 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να καλύψει μερικώς το κόστος της σεισάχθειας στεγαστικών δανείων που περιλαμβάνει το πρόγραμμά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας είχε προειδοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα στην συνάντηση που είχε με τους κ.κ. Αλ. Τσίπρα, Π. Λαφαζάνη και Ευκλ. Τσακαλώτο στη Βουλή προ 10ημέρου.
Οι τρεις τους επέμεναν να δοθούν τα 11,4 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ για την εξόφληση των "κόκκινων" δανείων, ενώ ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάριζε πως τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν, ώστε να μειωθεί το χρέος και να αξιοποιηθούν στη γραμμή στήριξης. Αυτό τελικά προαναγγέλθηκε και από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.