Μπρα ντε φερ Κομισιόν-Γερμανίας για την Ελλάδα

Νέα διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Κομισιόν και τη Γερμανία για την Ελλάδα προέκυψε σήμερα.

Επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προσδοκά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Σάιμον Ο Κόνορ, εκπροσώπου του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, από τις Βρυξέλλες, ωστόσο στη Γερμανία έχουν άλλη άποψη, καθώς ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας σημείωσε πως δεν αναμένονται τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα σε αυτό το Eurogroup.

"Αύριο πρέπει να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους", απάντησε ο Σ. Ο Κόνορ κληθείς να περιγράψει τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αυριανό Eurogroup, όμως η θέση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας είναι ότι θα χρειαστεί και νέο Eurogroup για να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης.

Πάντως ο Ο Κόνορ, ερωτηθείς αν είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε λέγοντας ότι αύριο το απόγευμα η τρόικα θα ενημερώσει τους υπουργούς Oικονομικών της ευρωζώνης για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Συνέχισε, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τους εταίρους της εργάζεται πυρετωδώς, προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup.

"Μίνι Eurogroup" σήμερα για την Ελλάδα

Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας θα συναντηθούν σήμερα για να καταλήξουν σε κοινή στάση για την Ελλάδα και να παρουσιάσουν τη θέση τους στο Eurogroup.

Στη συνάντηση έχει προσκληθεί και ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει. Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης η ιδιότητά του δεν του επιτρέπει να δείχνει ότι υιοθετεί προτάσεις πριν αυτές φτάσουν στο Eurogroup.

Άγνωστο παραμένει το αν θα συμμετάσχει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αποφασισμένη να δώσει λύση η Λαγκάρντ

Αποφασισμένη να δώσει λύση είναι η Κριστίν Λαγκάρντ σύμφωνα με πληροφορίες της Deutche Welle από την Αμερική, καθώς κάνει πίσω στο κούρεμα και δέχεται ένα κοκτέιλ μέτρων.

Η κα Λαγκάρντ φέρεται να επιμένει μεν στην επίτευξη του στόχου, το ελληνικό χρέος να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, αλλά μπροστά στον κίνδυνο μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης που θα προκαλούσε η ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη και μια νέα αποτυχία στη λήψη απόφασης για την Ελλάδα, συζητεί την αποδοχή μιας λύσης που, σε πρώτη φάση, δεν θα περιλαμβάνει κούρεμα του χρέους, κάτι που εκτιμάται ότι θα επανεξετασθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν θα είναι πολιτικά εφικτό υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει αρχίσει να εφαρμόζει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις. 

Σε περίπτωση που αύριο επιτευχθεί συμφωνία, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εκταμιεύσει την επόμενη δόση στις αρχές Δεκεμβρίου, το πιθανότερο στις 7 του μηνός, ενδεχομένως και λίγες ημέρες αργότερα, εάν η οριστική απόφαση του Eurogroup προκύψει τελικά την άλλη Δευτέρα.

Αναχωρεί το απόγευμα για τις Βρυξέλλες ο Γ. Στουρνάρας 

Στις 4 το απόγευμα αναχωρεί για τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνο Τσακλόγλου και την Γενική Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξο για την έκβαση του αυριανού Eurogroup και θεωρεί πως πλέον όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν συγκλίνει σε μια συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα και την κάλυψη του κενού χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος.