Πιθανό θεωρεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το ενδεχόμενο κάποιες ελληνικές τράπεζες να μην μπορέσουν να εκμεταλλευτούν πλήρως το πρόγραμμα δανειοδότησης TLTRO για τη στοχευμένη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, λόγω έλλειψης “επαρκών αποδεκτών εξασφαλίσεων”, όπως προκύπτει από απάντηση του Μάριο Ντράγκι, στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του έθετε το θέμα της συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα στοχευμένης χρηματοδότησης TLTRO της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με το οποίο τα τραπεζικά ιδρύματα θα δανείζονται με ευνοϊκούς όρους από την ΕΚΤ, υπό την προϋπόθεση ότι θα διοχετεύουν την παρεχόμενη ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ο κ. Παπαδημούλης ζητούσε από τον πρόεδρο της ΕΚΤ να τον ενημερώσει κατά πόσον υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή των κανόνων επιλεξιμότητας ενεχύρων, ώστε να “ξεκλειδώσουν” κεφάλαια για χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, με δεδομένο ότι “οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να μειώνουν τις χορηγήσεις δανείων προς καταναλωτές και επιχειρήσεις και η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υφεσιακή τροχιά”.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην απάντησή του, σημειώνει ότι “στον βαθμό που οι ελληνικές τράπεζες πληρούν τα σχετικά κριτήρια καταλληλότητας, μπορούν να ωφεληθούν από τα μέτρα”, ωστόσο “ενδεχομένως να υπάρχουν μεμονωμένες τράπεζες οι οποίες δεν διαθέτουν επαρκείς αποδεκτές εξασφαλίσεις ώστε να δανειστούν έως το όριο δανεισμού τους στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης”.
Καταλήγοντας, πάντως, στην απάντησή του, ο Μάριο Ντράγκι τονίζει ότι “η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος επί του παρόντος αξιολογούν κατά πόσον ισχύει αυτό”.