Οι νέες τιμές των ακινήτων

Πρόσβαση σε φθηνότερη στέγη, και μάλιστα σε προνομιούχες περιοχές της Αττικής, έχουν πλέον οι υποψήφιοι αγοραστές, όπως προκύπτει από έρευνα της Nova Real Estate, η οποία αποτυπώνει τη μέση τιμή πώλησης κατοικιών όλων των ειδών από το 1980 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2014, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”.

“Η σωρευτική πτώση άνω του 50% στις τιμές των ακινήτων αποσβένει κάθε είδους φορολογική επιβάρυνση, με καθαρό όφελος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τους σημερινούς υποψήφιους αγοραστές”, τονίζει ο γενικός διευθυντής της Nova Real Estate, κ. Μιλτιάδης Επιθυμιάδης. “Υπό αυτό το πρίσμα, κάθε αγορά ακινήτου κρίνεται ελκυστική”, προσθέτει.

Με βάση τις 510 συναλλαγές που πραγματοποίησε η Nova Real Estate από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2014, η μέση τιμή κυμαίνεται από 2.500-3.500 ευρώ στη Φιλοθέη, από 2.000-2.200 ευρώ σε Βριλήσσια, Δροσιά, Ηράκλειο, Ηλιούπολή, Θρακομακεδόνες, και Μελίσσια και από 1.800 έως 2.100 ευρώ στην Αγία Παρασκευή.

Μολονότι οι τιμές δεν είναι αισθητά χαμηλές, για τις συγκεκριμένες περιοχές, ωστόσο, κρίνονται από την αγορά ως άκρως ελκυστικές.

“Η πληθώρα ακινήτων σε όλες τις κατηγορίες έχει πλήξει τις τιμές, οι οποίες εξακολουθούν να πιέζονται επί έξι συνεχή χρόνια. Η κατάσταση στην κτηματαγορά των βορείων προαστίων είναι οριακή. Η ζήτηση δεν αναγνωρίζει πλέον κανένα όριο τιμής ως πάτο και τα προσφερόμενα τμήματα εξαρτώνται αποκλειστικά από το διαθέσιμο εισόδημα του ενδιαφερόμενου”, επισημαίνει ο κ. Επιθυμιάδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η μέση τιμή ”παίζει” από 1.200 έως 1.500 ευρώ σε Αχαρνές και Σεπόλια, από 1.400 έως 1.600 στο Γαλάτσι και από 1.300 έως 1.700 στα Σπάτα, επίπεδα τα οποία παραπέμπουν σε προηγούμενες δεκαετίες.