Αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο χορηγούσαν δάνεια παλαιότερα οι τράπεζες άφησε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9,84”, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα “κόκκινα” δάνεια.
“Όταν η τράπεζα δίνει ένα στεγαστικό δάνειο με 1.300 ευρώ δόση το μήνα και ο δανειολήπτης παίρνει μισθό 1.150 ευρώ, αντιλαμβάνεστε ότι είναι συμμέτοχοι και οι δύο. Παίρνουν το ρίσκο και η τράπεζα και ο δανειολήπτης”, σημείωσε ο κ. Γιακουμάτος, και συνέχισε: “Άρα, λοιπόν, οι τράπεζες ας αφήσουν τις σοφιστείες και ας κοιτάξουν τα “golden τσόγλαν”, τα οποία έδιναν δάνεια -όπως τα έδιναν-, τι δεσμεύσεις είχαν και αν τα έδιναν σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας και τους κανονισμούς της”.
Με το νόμο για τα “κόκκινα” δάνεια, όπως τόνισε, θα ωφεληθούν και οι τράπεζες και οι καταναλωτές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για οριζόντια μείωση του δανείου, η οποία θα εκτιμηθεί μετά από 10-15 χρόνια.
“Τώρα, είναι αδιανόητο οι τράπεζες να προλάβουν να το κάνουν. Μιλάμε για 30% οριζοντίως, μείωση του δανείου του κεφαλαίου και του τόκου και στα 10 - 15 χρόνια, όταν ανέβει η αγορά -τότε εκτιμάται-, τότε θα δούμε τι θα κάνουμε”, υπογράμμισε.
Όσο για το θέμα της προεδρικής εκλογής, ο υφυπουργός Ανάπτυξης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές για να επιλεγεί από την παρούσα Βουλή ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολιάζοντας: “Οι βουλευτές έχουν αυξημένο το αίσθημα ευθύνης και χρέους. Ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ λέει αυτό που λέω και εγώ, ότι υπάρχει θέμα χρέους και ευθύνης. Τώρα ποιος θα κάνει το μεγάλο βήμα, την υπέρβαση, να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μην πέσει η κυβέρνηση θα το δούμε οσονούπω. Εγώ πιστεύω απόλυτα ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές”.