Από “διορθωτικά μέτρα” και ισχυρή επιτήρηση θα συνοδεύεται μία ενδεχόμενη προληπτική πιστωτική γραμμή μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του εντύπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι “η γενική αίσθηση που καταγράφεται στο Eurogroup είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί στη γραμμή πίστωσης, όταν αποχωρήσει από το πρόγραμμα βοήθειας”, ωστόσο εκτιμάται πως “θα γίνει δύσκολα αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι μια τέτοια γραμμή πίστωσης θα συνοδεύεται από μια συμφωνία που θα προβλέπει τη λήψη 'διορθωτικών μέτρων' για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων αδυναμιών”. Θα προβλέπει δε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ισχυρή επιτήρηση, με τακτικές αποστολές επιτήρησης (θεωρητικά, κάθε τρίμηνο όπως ισχύει και τώρα).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ιδιαίτερη σημασία έχει το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ιδιαίτερα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ επισημαίνεται ότι τον Ιούνιο του 2014, ερωτηθείς αν θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, σύμβουλος επικοινωνίας του ΔΝΤ αρκέστηκε στην εξής απάντηση: “Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που προβλέπει την παροχή οποιασδήποτε πρόσθετης ελάφρυνσης απαιτείται για να επανέλθει το χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, και ουσιαστικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ ως το 2022, εφόσον η Ελλάδα συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις του προγράμματός της”.
Τέλος, αναφέρεται ότι το κόστος της γραμμής πίστωσης συνδέεται με το αν εν τέλει αυτή θα χρησιμοποιηθεί, γιατί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας πρέπει να διατηρήσει ρευστότητα, σε περίπτωση που αυτή χρειαστεί. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει “χρέωση προμήθειας” (commitment fee), καθώς και ένα μικρό περιθώριο ύψους 0,35% για μια προληπτική γραμμή πίστωσης, το οποίο θα πληρωθεί ταυτόχρονα με τους τόκους”.