Σχέδιο απεμπλοκής της Ελλάδας από το μνημόνιο, με έξοδο στις αγορές και κάλυψη από μία πιστωτική γραμμή που θα αποτελείται από το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ, επεξεργάζονται οι ηγέτες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο, που αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της Πέμπτης, προβλέπει το τέλος των τακτικών αξιολογήσεων από την τρόικα και την αντικατάστασή τους από μία πιο χαλαρή μορφή επιτήρησης, η οποία θα είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της πιστωτικής γραμμής.
“Η Ελλάδα πιθανότατα θα επιστρέψει στις αγορές με τη στήριξη μίας συμφωνίας (σ.σ. Για πιστωτική γραμμή), υποβαθμίζοντας σημαντικά τη δυνατότητα της τρόικας να επιβάλει μεταρρυθμίσεις”, δηλώνει ο αναλυτής Μουιτάμπα Ραχμάν της Eurasia Group.
Αντίθετα, η πιθανότητα για μία “καθαρή έξοδο”, χωρίς δηλαδή περαιτέρω στήριξη, είναι μάλλον ανύπαρκτη, μετά τον “μίνι πανικό” στις αγορές πριν από δύο εβδομάδες, όταν το ενδεχόμενο της καθαρής εξόδου έπεσε στο τραπέζι.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί την απομάκρυνσή του, ενώ τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με πρώτη τη γερμανική, να ζητούν τη παραμονή του και τα επόμενα χρόνια, υποστηρίζοντας πως η ανεξαρτησία και η αξιοπιστία του Ταμείου είναι απαραίτητες για να περάσει από τα κοινοβούλια η όποια συμφωνία για πιστωτική γραμμή.
Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο MNI επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει διαφωνία μεταξύ Βρυξελλών και ΔΝΤ για το σχέδιο της “επόμενης μέρας” μετά το μνημόνιο στην Ελλάδα, η οποία περιπλέκει τα πράγματα, καθώς μπορεί στο τέλος του χρόνου να ολοκληρώνεται η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ΔΝΤ τελειώνει το 2016.