Σε διαδοχικές προσπάθειες στήριξης της Ελλάδος προβαίνουν από χθες οι ξένοι πιστωτές, προκειμένου να αποφευχθεί ένα πιθανό κραχ.
Ο ένας μετά τον άλλον ευρωπαίοι αξιωματούχοι προβαίνουν σε δηλώσεις στήριξης ούτως ώστε να κατευναστούν οι αγορές, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουν βάλει ξανά στο στόχαστρό τους την Ελλάδα μετά τα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της εξόδου από το μνημόνιο, αλλά και την ένταση δίχως όρια με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ταυτόχρονα οι Ευρωπαίοι καθώς και το ΔΝΤ πιέζουν για την προληπτική γραμμή πίστωσης και το νέο μνημόνιο.
Η πρώτη δήλωση στήριξης ήρθε από νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Ακολούθησε ο Φινλανδός Επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος τόνισε ότι "δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα με όποιον τρόπο είναι αναγκαίος για να εξασφαλίσει λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος".
Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι με το να μειώσει στο μισό το κούρεμα των ομολόγων που ήδη χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας.
Δηλώσεις στήριξης παρείχαν όμως και αρκετοί άλλοι όπως για παράδειγμα ο Σάιμον Ο' Κόνορ, ο Γίρκι Κατάινεν και ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
"Η ΕΕ θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια σε βιώσιμα επιτόκια", υπογράμμισε ο Ο' Κόνορ.
Ωστόσο παρά τις δηλώσεις στήριξης η ζημιά για την Ελλάδα έχει ήδη γίνει και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί έντονη ανησυχία. Οι λάθος κυβερνητικοί χειρισμοί που ανήγαγαν ως σημαία την πρόωρη έξοδο της χώρας από το ΔΝΤ χωρίς να υπάρχει κάποιο σοβαρό εχέγγυο από τους ξένους δανειστές σε συνδυασμό με την έλλειψη δημοσίων δηλώσεων στήριξης τόσο από την Άνγκελα Μέρκελ όσο και από την Κριστίν Λακγάρντ, είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση των αγορών.
Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου που έφτασε στο 9% χθες, αποτελεί κακό οιωνό για τα ελληνικά επιτόκια. Αρκετοί είναι αυτοί που τη χαρακτηρίζουν ως τιμωρία προκειμένου να μη βγει στις αγορές. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πάντως επικρατεί ανησυχία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι θα χρειαστούν από εβδομάδες έως και μήνες για να αποκατασταθεί και πάλι η τάξη σε σχέση με την χώρα μας στις αγορές.
Στην αντίδραση των αγορών θα πρέπει να ληφθεί υπ όψιν και τα όσα επικρατούν στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο, το οποίο παραμένει θολό και σε κλίμα πρόωρων εκλογών.