Στην ανάγκη μιας βιώσιμης, αξιόπιστης και συνετής εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης, η οποία θα μπορούσε να συνεπάγεται ένα προληπτικό πρόγραμμα, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο Market News International (MNI).
Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί αυτόνομα στις αγορές, ο Γερμανός επικεφαλής του ESM τόνισε πως “κανείς δεν ξέρει στα σίγουρα”, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ για να απαντήσει κανείς “τι είναι και τι δεν είναι δυνατό”.
Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε πως στο Eurogroup της Δευτέρας υπήρξε ευρεία συναίνεση ότι θα ήταν χρήσιμο για την Ελλάδα να έχει μια βιώσιμη, αξιόπιστη και συνετή έξοδο, ενώ ανέφερε πως η Ελλάδα κατέστησε “πολύ σαφές” ότι θέλει να ολοκληρώσει αυτή την αξιολόγηση της τρόικας με μεγάλη επιτυχία.
Ερωτηθείς για το εάν η βιώσιμη και συνετή έξοδος σημαίνει ένα προληπτικό πρόγραμμα, ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης απάντησε: “Θα μπορούσε να σημαίνει ένα προληπτικό πρόγραμμα. Οι προληπτικές συμφωνίες είναι ένα από τα μέσα που είναι διαθέσιμα. Νομίζω ότι στη ζώνη του ευρώ υπάρχει μια μεγάλη συμπάθεια στην ιδέα η Ελλάδα να λάβει μια προληπτική γραμμή στήριξης για να συνοδεύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη εναλλακτική στην περίπτωση που απαιτηθούν περισσότερα χρήματα”.
Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως οι όποιες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα είναι περιορισμένες. “Το έχω πει πολλές φορές. Δεν υπάρχει απειλή χρέους για την Ελλάδα”, ανέφερε και σημείωσε πως δεν θα πρέπει να εξετάζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με τη “στενή” ερμηνεία του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, αλλά με το ύψος των ετησίων πληρωμών για την αποπληρωμή του χρέους. “Οι επενδυτές καταλαβαίνουν ότι και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η έκδοση 5 ετών και 7ετών ομολόγων είναι πλέον σχετικά εύκολη για την Ελλάδα, διότι δεν υπάρχει πρόβλημα πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους τα επόμενα 10 χρόνια”, υπογράμμισε.
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω επέκταση των προθεσμιών λήξης των δανείων του EFSF προς την Ελλάδα από τα 32 χρόνια στα 50 χρόνια, ο Ρέγκλινγκ είπε πως “θεωρητικά” υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ωστόσο, τόνισε πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ως έχει, αρκεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων να συνεχίζεται. Ενδεικτικά ανάφερε πως το 2008 η Ελλάδα κατέβαλε τόκους 13 δισ. ευρώ, ενώ το 2013 είχε πληρωμές τόκων 5 δισ. ευρώ, κάτι που όπως τόνισε οφείλεται στο γεγονός ότι ο ESM κατέχει το 44% του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Τέλος, ερωτηθείς για το εάν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης μπορεί να βοηθήσει στην παροχή κεφαλαίων του σχεδίου Γιούνκερ ύψους 300 δισ. ευρώ είπε πως “θεωρητικά” είναι δυνατή μια τέτοια εξέλιξη, αλλά απαιτεί αλλαγή στη Συνθήκη του ESM.