Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.
Ο κ. Χαρδούβελης, μετά τη συνάντηση, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
"Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κ. Λαγκάρντ μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ' αυτό που πάμε να πετύχουμε".
Κυβερνητική πηγή σχολίασε πως "στο τέλος, θέλουμε όλοι να είναι ευχαριστημένοι", τονίζοντας ιδιαίτερα ότι "θέλουμε όλοι οι αγορές να πάρουν ένα θετικό μήνυμα. Είναι δύσκολο εγχείρημα", προσθέτοντας ότι "η βεντάλια άνοιξε".
Από πλευράς του το Ταμείο έκανε την εξής ανακοίνωση:
"Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γκίκα Χαρδούβελη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τους συνεργάτες τους για να συζητήσουν την πρόοδο του προγράμματος και τα ενδεχόμενα επόμενα βήματα. Η κ. Λαγκάρντ συνεχάρη τις (ελληνικές) Αρχές για τη σημαντική πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα και συνέστησε (στην Ελλάδα) να εφαρμόσει αποφασιστικά κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ευθυγραμμισμένες με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδας, στην προσπάθεια συνέχισης επίτευξης των στόχων του προγράμματος".
Ωστόσο, η 40 λεπτών συνάντηση δεν απέδωσε κανένα αποτέλεσμα πέραν της επιβεβαίωσης της θετικής στάσης του Ταμείου απέναντι στην απεμπλοκή από την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας. Από πλευράς του ΔΝΤ το "παρών" έδωσαν ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζέρι Ράις.
Οι επόμενες 60 ημέρες όμως θα είναι ένας αγώνας δρόμου για την Αθήνα. Αν η κυβέρνηση καταφέρει να ξεπεράσει όλες τις Συμπληγάδες, τότε θα μπορεί να υλοποιηθεί η διαδικασία έναρξης απεμπλοκής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το μνημόνιο.
Κρίσιμο θεωρείται το Eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο.
Επίσης, ζωτικής σημασίας θα είναι τα αποτελέσματα των stress test τραπεζών που αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου. Με αυτά τα αποτελέσματα, ο πρωθυπουργός θα μπορεί να προσέλθει στην κ. Λαγκάρντ με ένα δυνατό χαρτί και να ζητήσει το "διαζύγιο" από το ΔΝΤ. Εφόσον τα αποτελέσματα είναι τα επιθυμητά, ο κ. Σαμαράς θα μπορέσει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να ανακοινώσει στο ΔΝΤ ότι δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα τη στήριξη των 12 δισ. ευρώ.
Ακόμη, στις αρχές Νοεμβρίου επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα, από την αξιολόγηση της οποίας θα κριθεί ολόκληρη η πορεία του προγράμματος.
Στις 8 Δεκεμβρίου, το Eurogroup θα κρίνει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Τελική πράξη του... αγώνα της Αθήνας θα είναι η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου, όπου εφόσον έχουν πληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις, θα επικυρωθεί επίσημα η απεξάρτηση της χώρας μας από το ΔΝΤ και η κατάργηση της τρόικας.