“Το να αναγκαστούν οι Έλληνες να πληρώσουν περισσότερους φόρους δεν είναι απλά δύσκολο, αλλά επικίνδυνο”, αναφέρει σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος του το περιοδικό Economist, που φέρνει ως παράδειγμα που θα μπορούσε να μιμηθεί η χώρα μας το... Περού.
Σε μία οικονομία όπου εκτιμάται πως το 24% του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας παραμένει αδήλωτο, το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Economist, “θα ήθελε να φέρει περισσότερη από αυτήν τη δραστηριότητα στο φως, για να ενισχύσει τα έσοδα της κυβέρνησης”.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ “θέλει η Ελλάδα να πάρει μαθήματα από το Περού, που στη δεκαετία του 1990 αντιμετώπισε τη φοροδιαφυγή δημιουργώντας μία μικρή, καλά εκπαιδευμένη ομάδα δράσης”.
“Η κατάργηση των πολλών εξαιρέσεων και “παραθύρων” στο λαβυρινθώδες φορολογικό της σύστημα θα βοηθήσει, καθιστώντας εφικτή τη μείωση των φόρων, και άρα μειώνοντας το κίνητρο για απάτη. Στις 6 Οκτωβρίου η κυβέρνηση παρουσίασε έναν προϋπολογισμό που περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις. Η Ελλάδα μπορεί επίσης να μεταβάλει τον ορισμό της φορολογικής απάτης, σε μία προσπάθεια να πιάσει περισσότερους φοροφυγάδες”, αναφέρεται στο άρθρο.
Ωστόσο, σημειώνεται, οι φορολογικές αρχές θα πρέπει να είναι προσεκτικές. “Πάνω από το 25% των Ελλήνων είναι επισήμως άνεργοι – η σκιώδης οικονομία είναι ένα σωσίβιο για πολλούς από αυτούς”, επισημαίνει ο Φρίντριχ Σνάιντερ από το Πανεπιστήμιο Γιοχάνες Κέπλερ.
“Τα δύο τρίτα των αδήλωτων εσόδων ξοδεύονται σχεδόν αμέσως σε επιχειρήσεις που πράγματι πληρώνουν φόρους. Ένα πολύ αυστηρό κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής μπορεί να τα θέσει όλα αυτά σε κίνδυνο”, τονίζεται ακόμα.
Αυτό που σύμφωνα με τον Σνάιντερ θα ήταν αποτελεσματικό θα ήταν να εισαχθούν βραχυπρόθεσμες φοροαπαλλαγές για φορολογούμενους που εργάζονται σε δεύτερη δουλειά το βράδυ. Ωστόσο, υπογραμμίζει ο Economist, η καλύτερη θεραπεία θα ήταν μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. “Καθώς η ανεργία πέφτει και οι μισθοί αυξάνονται, η ανάγκη για υπόγειες δραστηριότητες θα περιοριστεί”, παρατηρεί ο Economist, σημειώνοντας πως αυτό ουσιαστικά συνέβη από το 1993 ως το 2003, όταν η σκιώδης οικονομία περιορίστηκε σε ποσοστό 33%.