Την απάντηση ότι η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη θέση εάν είχε μια "προληπτική στήριξη" από τους επίσημους πιστωτές της έδωσε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει εφεξής χωρίς την χρηματοδοτική στήριξη του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε πως είναι προφανώς απόφαση κάθε χώρας να αποφασίσει το πότε και πως θέλει να διαχειριστεί της οικονομική της κατάσταση.
"Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της, τόσο από δημοσιονομικής άποψης, όσο και στο θέμα των αγορών, όπου έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση. Αλλά επίσης πιστεύουμε ότι για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά την άποψη μας σε καλύτερη θέση εάν είχε προληπτική γραμμή πίστωσης", τόνισε η κ. Λαγκάρντ.
Η ίδια άφησε να εννοηθεί πως το σχήμα της εποπτείας θα διαφοροποιηθεί. "Μιλάμε για μια εξέλιξη στη σχέση. Αλλά πιστεύουμε ότι η σχέση μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και τελικά να καταφέρει να βαδίσει μόνη της", είπε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.
Οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ δείχνουν ότι δεν αγκαλιάζει το ελληνικό αίτημα για απογαλακτισμό από το ΔΝΤ και την ΕΕ και ότι θεωρεί πως υπάρχει ακόμη ανάγκη παρουσίας των δανειστών στη χώρα.
Η Λαγκάρντ εξέφρασε εξάλλου την ανησυχία της για την οικονομία της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να κυλήσει σε ύφεση αν δε δράσουν τόσο οι χώρες με ελλείμματα, όσο και οι χώρες με πλεονάσματα (με σαφείς αιχμές προς τη Γερμανία) και εκτιμώντας τον κίνδυνο μίας ύφεσης στην Ευρωζώνη στο 35% περίπου.