Τις σκέψεις του για την ελληνική οικονομία εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νικόλαος Νανόπουλος, μιλώντας σε δείπνο με πελάτες της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που ανακοινώθηκαν πρόσφατα δεν είναι και τόσο ελκυστικοί.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του στους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. “Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, είναι σήμερα μια μεγάλη πρόκληση. Χωρίς να προκαταλαμβάνουμε τις εξελίξεις, είναι γεγονός ότι οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης δεν φαίνεται να είναι τελικώς τόσο ελκυστικοί ώστε να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων. Εντούτοις, η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος μακροπρόθεσμα δεν μπορεί παρά να παραμένει μια υπέρτατη αρχή κοινής αποδοχής”, υπογράμμισε.
Στην ομιλία του ο κ. Νανόπουλος σημείωσε ότι η επιστροφή της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης απαιτεί μεγάλη προσπάθεια σε τρεις άξονες: την άμεση δημοσιονομική σταθεροποίηση, που πρέπει να συνοδευθεί και από τον εκ βάθρων μετασχηματισμό του Δημόσιου τομέα, ένα πρόγραμμα ευρύτατων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μετασχηματισμού του παραγωγικού ιστού της χώρας, που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και μια αναπτυξιακή στρατηγική που, θα περιορίσει το κόστος της προσαρμογής και θα δημιουργήσει μια πραγματική προοπτική για το μέλλον, διευκολύνοντας παράλληλα την αποπληρωμή του χρέους.
Εκτίμησε ακόμα ότι κακώς το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα ήταν μονοσήμαντα εστιασμένο στη δημοσιονομική προσαρμογή, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της ρευστότητας στην αγορά, ενώ σημείωσε πως η κινδυνολογία για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έπληξε σοβαρά το τραπεζικό σύστημα.
Έκανε ακόμα αναφορά στα δύο εκκρεμή ζητήματα της βιωσιμότητας του χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού των 33 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας πως όταν αυτά τα ζητήματα λυθούν, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, θα ενισχυθεί σημαντικά η ρευστότητα και θα μειωθεί το κόστος του χρήματος.
Συνέχισε την ομιλία του σημειώνοντας τη σημασία της επικείμενης συγχώνευσης της Eurobank με την Alpha Bank, καθώς από αυτήν θα προκύψει “ένας μεγάλος, με ευρωπαϊκά πλέον δεδομένα, οργανισμός με ενεργητικό €180 δισ., ισχυρός και σταθερός, που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ανάταξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας”.
Κλείνοντας, παρέθεσε κάποια ενθαρρυντικά σημάδια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ομόλογα του Δημοσίου.