Τα σχέδια του επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι να στηρίξει τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης με την αγορά τιτλοποιημένων δανείων χαμηλής φερεγγυότητας προκαλεί την αντίθεση γερμανών σχολιαστών, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.
Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές της σελίδες επικρίνει την πολιτική του Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ διαλέγει στραβό δρόμο και διολισθαίνει συνεχώς προς τον κίνδυνο.
"Η αγορά τέτοιων ομολόγων είναι μεν επικερδής για τους μέχρι τώρα κατόχους τους, αλλά πρόκεται για εξαιρετικά αμφιλεγόμενη ενέργεια της ΕΚΤ", υποστηρίζει ο σχολιαστής. "Με τον τρόπο αυτό ο Ντράγκι ουσιαστικά εξαγοράζει χρόνο για τις χώρες σε κρίση. Το ερώτημα είναι πώς αυτές θα εκμεταλλευτούν αυτήν την πολιτική. Το χρέος της Γαλλίας είναι δυσθεώρητο, ενώ η Ιταλία διστάζει να προχωρήσει σε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (...) Επειδή οι κυβερνήσεις δεν κινητοποιούνται και η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας, το βάρος για δράση πέφτει στους ώμους της ΕΚΤ (....) Κάποτε θεωρούνταν ταμπού για την ΕΚΤ μια τόσο φανερή χρηματοδότηση ενός κράτους, σήμερα (σ.σ. η ΕΚΤ) βρίσκεται στο τέλος ενός στραβού δρόμου", καταλήγει στο σχόλιό της η γερμανική εφημερίδα.
"Απειλητική η ατμόσφαιρα στην ευρωζώνη"
Στην ίδια εφημερίδα γίνεται μνεία στις χθεσινές εκκλήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ως προϋπόθεση για διαρκή και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. «Η χρονική συγκυρία των εκκλήσεων δεν είναι τυχαία», αναφέρει ο αρθρογράφος.
"Οι παραλήπτες τους κάθονται στη Ρώμη και στο Παρίσι, όπου από χθες μας έρχονται και πάλι κακές ειδήσεις για δυσθεώρητο χρέος και ισχνές προοπτικές ανάπτυξης (...) Οι αδυναμίες των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών έχουν επιπτώσεις και πέρα από τα εθνικά σύνορα (...) η ατμόσφαιρα γίνεται απειλητική πάνω από την ευρωζώνη", παρατηρεί ο σχολιαστής.
Τέλος, την αγορά "ελληνικών σκουπιδιών" εξαγγέλλει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse. Η εφημερίδα γράφει ότι σε αυτό το εγχείρημα, που θα ανακοινωθεί σήμερα στη Νάπολη, ο Ντράγκι θα βρει απέναντί του τον γερμανό επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας θα ψηφίσει εναντίον αυτών των σχεδίων.
"Σε περίπτωση που όντως η ΕΚΤ αγοράσει ελληνικά και κυπριακά πακέτα τιτλοποιημένων δανείων με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα θα έχει επιπτώσεις στην Αυστρία και σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, λόγω του επιμερισμού του κινδύνου μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών", καταλήγει ο αυστριακός αρθρογράφος.
"Βυθισμένος στα ελλείμματα ο Ολάντ"
Η γαλλική εφημερίδα Figaro εξαπολύει βέλη εναντίον του προέδρου Ολάντ για το υπέρογκο δημόσιο έλλειμμα παρά τα μέτρα λιτότητας ύψους 21 δισ. ευρώ.
"Στον τρίτο προϋπολογισμό της διακυβέρνησής του φαίνεται ότι οι αγωνιστικές ομιλίες του Ολάντ δεν ήταν παρά παραπλανητικοί ελιγμοί. Για άλλη μια φορά το βάρος πέφτει στο έλλειμμα και όχι στην εκ θεμελίων ανασυγκρότηση της Γαλλίας με κάθε τρόπο (...) Ο Ολάντ εξελέγη γιατί υποσχέθηκε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του η Γαλλία θα έβρισκε δημοσιονομική ισορροπία. Όμως ο πρόεδρος θα ολοκληρώσει τη θητεία του βυθισμένος στα ελλείμματα.
Θα αφήσει στον διάδοχό του το καθήκον να επιτύχει όσα ο ίδιος εγκατέλειψε", καταλήγει στο σχόλιό της η εφημερίδα.
Βολές κατά της Γαλλίας και της αδυναμίας της να προωθήσει μεταρρυθμίσεις εξαπολύει και η βρετανική Independent.
"Η Γαλλία μπορεί να αισθάνεται τυχερή που απέφυγε την τύχη της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας στα τελευταία χρόνια της κρίσης", παρατηρεί.
"Ο Νικολά Σαρκοζί προσπάθησε να σπάσει την οικονομική ακαμψία με ένα ήπιο πρόγραμμα τύπου Θάτσερ (...) Τον Σαρκοζί διαδέχθηκε ο Ολάντ, ο οποίος σκόπιμα έδωσε στους Γάλλους μια λανθασμένη προοπτική, την οποία και πίστεψαν".