Stern: Ελλάδα, το αιώνιο γιαπί της Ευρώπης

“Αιώνιο εργοτάξιο της Ευρώπης” χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Stern, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει την κατάσταση στη χώρα μας σε ό,τι αφορά τη διαφθορά.

“Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας αισιοδοξούν και επαινούν την πρόοδο της βυθισμένης στα χρέη χώρας. Κι όμως, στην πολιτική κυριαρχεί απτόητη η παλιά κλίκα του χρήματος και της εξουσίας. Και ενώ ο απλός λαός υποφέρει από το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, η ελίτ εξακολουθεί να εξαπατά το κράτος”, αναφέρει στον υπότιτλο του άρθρου του το περιοδικό.

Σύμφωνα με το Stern, στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει ακόμα τίποτα: Η διαφθορά, η γραφειοκρατία, η οικογενειοκρατία, η συγκυβέρνηση με άπληστους ολιγάρχες παραμένουν στο προσκήνιο.

Στο δημοσίευμα καταγράφεται η μαρτυρία υπαλλήλου του ΣΔΟΕ, ο οποίος σχολιάζει ότι η μείωση του προσωπικού στο ένα τρίτο παρουσιάζεται ως “αναδιάρθρωση”, ενώ στην πραγματικότητα η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει τη σύλληψη ισχυρών προσώπων, που ανήκουν στους κυβερνητικούς κύκλους.

Αναφορά γίνεται και στη λίστα Λαγκάρντ και τα μόνο 25 ονόματα που έχουν ελεγχθεί από τα 2.062 της λίστας, με το Stern να αναφέρει: “Στη λίστα υπήρχε και το όνομα ενός συνεργάτη του πρωθυπουργού Σαμαρά. Ο δικηγόρος ήταν διαχειριστής λογαριασμού, ο οποίος κατά διαστήματα είχε πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ”.

Συνεργάτης της Task Force, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δηλώνει ότι “κανένας από τους συνεργάτες που ήρθαν εδώ για να βοηθήσουν τους Έλληνες δεν έχει πετύχει το στόχο του, ούτε στο περίπου. Εδώ μαθαίνει κάποιος να είναι υπομονετικός”

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στην Task Force ότι δεν παρεμβαίνει αρκετά, ο εν λόγω συνεργάτης επισημαίνει ότι η Task Force μπορεί να αναλάβει δράση μόνο όταν το ζητήσουν οι Έλληνες. “και αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια”...