Ντράγκι: Στο πρόγραμμα ABS της ΕΚΤ η Ελλάδα αλλά με… επιτήρηση

"Επιπλέον μέτρα εξασφάλισης" θα ληφθούν ειδικά για Ελλάδα και Κύπρο

Στα μέσα Οκτωβρίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (ABS) και καλυμμένων ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτίμησε πως το πρόγραμμα, που θα διαρκέσει για τουλάχιστον δύο χρόνια, θα έχει σημαντική επίδραση στην πραγματική οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ θα οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Ο Ντράγκι διευκρίνισε πως η ΕΚΤ δε θα προχωρήσει σε αγορές δομημένων ομολόγων, αλλά θα τα δέχεται ως εγγυήσεις, ενώ τόνισε πως στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και χώρες που αξιολογούνται κάτω από τη βαθμίδα “ΒΒΒ-”, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, υπογραμμίζοντας πάντως ότι για τις δύο αυτές χώρες θα ληφθούν επιπλέον μέτρα εξασφάλισης.

Μάλιστα, η χαρακτηριστική δήλωση του Μάριο Ντράγκι ήταν: "Χωρίς πρόγραμμα, δε θα γίνουν αγορές", εννοώντας πως οι χώρες που θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να βρίσκονται ήδη σε κάποιο πρόγραμμα σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα ολοκληρώνει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στο τέλος του 2014, αυτό σημαίνει πως για να ενταχθεί στο πρόγραμμα η Ελλάδα και το 2015 θα πρέπει να συνάψει νέο πρόγραμμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίθετα, η Κύπρος βρίσκεται ήδη σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, επομένως προκρίνεται αυτομάτως για το πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Κατά τ' άλλα, ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι μία παρατεταμένη περίοδος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποδειχθεί επιζήμια για την οικονομία, και αυτός είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλαμβάνει δράση, ενώ επέστησε εκ νέου την προσοχή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας πως τα μέτρα της ΕΚΤ θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά αν παράλληλα εφαρμόζονται οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε επίσης: Citi: Στα 42 δισ. τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών