“Καρφιά” Σταϊκούρα: Αποτυχία η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης

Την αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης παραδέχθηκε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας την τροπολογία του υπουργείου για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στη Βουλή.

“Η εφαρμογή του μέτρου απεδείχθη οικονομικά αναποτελεσματική, κοινωνικά άδικη, περιβαλλοντικά επιζήμια, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν αντιμετώπισε ουσιαστικά το λαθρεμπόριο”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας, αφήνοντας αιχμές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, που ήταν θερμός υποστηρικτής του μέτρου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της τροπολογίας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση προχωρά σε αυτήν τη νέα ρύθμιση, μειώνοντας κατά 30% τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και αναμένοντας ότι η λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, μόλις ξεκινήσει η χορήγησή του φέτος, θα υποχωρήσει στα επίπεδα περίπου του 1,150 ευρώ/λίτρο, ίσως και του 1,05 ευρώ/λίτρο, ανάλογα με τα δεδομένα των διεθνών τιμών, από τα 1,259 ευρώ/λίτρο που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2014.

“Έτσι, για νοικοκυριό που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθεί στα επίπεδα του 0,80 ευρώ/λίτρο, τιμή δηλαδή χαμηλότερη κατά 0,245 ευρώ/λίτρο ή κατά 24% έναντι της τιμής του Απριλίου 2012 που ήταν 1,045 ευρώ/λίτρο, δηλαδή της τελευταίας τιμής προ της αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης”, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ προανήγγειλε νέες άμεσες πρωτοβουλίες για τον εξορθολογισμό των κοινωνικών αδικιών από την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος.