Η Ελλάδα θα χάσει την προθεσμία για τα greek statistics

Η Ελλάδα θα χάσει την προθεσμία της Τρίτης που είχε θέσει η Κομισιόν προκειμένου να παραδώσει τα αναθεωρημένα στοιχεία για τα έλλειματα του προϋπολογισμού των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Αυτό αναφέρουν σε δημοσίευμά του οι Financial Times, όπου υπογραμμίζουν ότι η καθυστέρηση αυτή διατηρεί το μυστήριο για το βαθμό στον οποίο η Αθήνα, μαγείρεψαν τα στοιχεία προκειμένου να μπουν στο ευρώ.

"Η ΕΛΣΤΑΤ ζήτησε τα στοιχεία από υπουργείο Οικονομικών τον Φεβρουάριο με σκοπό να τα προετοιμάσει για την αποστολή τους στις Βρυξέλλες καλύπτοντας την περίοδο από το 1995 έως και το 2013. Ωστόσο έλαβε την παρτίδα μόλις αυτό το μήνα εν μέσω καθυστερήσεων από το υπουργείο", υπογραμμίζουν οι FT.

Είναι απίθανο η Ελλάδα να προλάβει αυτή την προθεσμία λόγω της μεγάλης καθυστέρησης", δηλώνει στους Financial Times, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου.

"Τα ιστορικά στοιχεία για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα, καθώς υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι η κυβέρνηση παραπλάνησε τις Βρυξέλλες για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, με σκοπό να πάρουν την έγκριση για την είσοδο στο ευρώ το 2001", αναφέρει το δημοσίευμα.

"Τα τελικά στοιχεία που πρέπει να καταθέσει η ΕΛΣΤΑΤ στις Βρυξέλλες μπορεί να καταδείξουν το μέγεθος της παραπλάνησης στην οποία επιδόθηκε η Αθήνα", σημειώνουν οι Financial Times.

"To μέγεθος της χειραγώγησης δεν έγινε ποτέ ευρέως γνωστό. Το μέγεθος της παραπλάνησης μπορεί να αποδειχθεί ντροπιαστικό για την Αθήνα", δηλώνει στους Financial Times, Έλληνας οικονομολόγος.

"Η ΕΛΣΤΑΤ θα επανέλθει με τα τελικά αναθεωρημένα στοιχεία μέχρι τον Ιανουάριο. Εκτιμούμε το γεγονός πως πλέον λαμβάνουμε τις αναγκαίες πληροφορίες που ζητήσαμε και ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας", προσθέτει ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, A. Γεωργίου.