“Το ελληνικό κράτος δεν πρόκειται να αφήσει την πρώτη κατοικία ανυποστήρικτη”, διεμήνυσε κατηγορηματικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΡΙΤ, ενώ υποστήριξε πως η υπάρχουσα ρύθμιση που προστατεύει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς είναι πια “περίπου άχρηστη”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Υπάρχει ένα συνολικό πλέγμα προστασίας το οποίο μάλιστα θα το εξελίξουμε με δυο καινούργια εργαλεία: Με το νέο πτωχευτικό νόμο και το νέο πτωχευτικό νόμο των ιδιωτών, ώστε στην πραγματικότητα να μην υπάρχει ανάγκη αυτής της διάταξης-”κουβέρτας”, που ελάχιστες περιπτώσεις τελικά καλύπτει”, υπογράμμισε ο υπουργός, και συνέχισε: “Να ξέρετε ότι απ’ όλες αυτές τις περιπτώσεις και το δήθεν τεράστιο πρόβλημα -αναφέρομαι σε αυτή τη διάταξη τη συγκεκριμένη, δεν αναφέρομαι γενικά στο πρόβλημα της πρώτης κατοικίας- νομίζω ότι έχει ρυθμίσει το πολύ 3.000 περιπτώσεις όλες κι όλες σε επίπεδο στεγαστικών δανείων, που είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Άρα μιλάμε για λιγότερο από 1%. Εδώ ποιο είναι το θέμα; Δεν είναι το θέμα να βγάζουμε γενικές διατάξεις προστασίας. Το θέμα είναι να λύσουμε την αιτία. Ποια είναι η αιτία; Η αιτία είναι τα ίδια τα δάνεια. Αυτό που κάνει αυτή η κυβέρνηση και είναι σοβαρό πράγμα, είναι ότι δεν τάζει στους πάντες τα πάντα. Προσπαθεί να λύσει την αιτία του κακού. Δηλαδή τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Καταλαβαίνει και ο τελευταίος άνθρωπος ότι αν λύσεις την αιτία του προβλήματος, παύει να υπάρχει και το σύμπτωμα”.
Ερωτηθείς σχετικά με τη βαριά φορολογία, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι πιστεύει σε λιγότερους φόρους, “αλλά και σε λιγότερο κράτος, διότι όταν λες μόνο λιγότερους φόρους, κρύβεις από τους πολίτες την αλήθεια. Όταν λέμε ότι πρέπει να μειώσουμε τους φόρους, πρέπει από κάπου να παραμείνει ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός. Δεν υπάρχει π.χ. οικογένεια η οποία να μπορεί να ελαττώνει μόνο τη μία πλευρά. Πρέπει τα έξοδα που κάνει η οικογένεια να αντιστοιχίζονται με τα έσοδα που έχει η οικογένεια”.
Τάχθηκε επίσης υπέρ του επίπεδου φόρου 15% στις επιχειρήσεις, “να ξέρει ο καθένας πού στέκεται και κυρίως να γίνουμε φιλικοί στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις, στις επενδύσεις από το εξωτερικό”.