Τα “κόκκινα” δάνεια και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο μπλοκάρουν την ανάκαμψη της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Τα “κόκκινα” δάνεια στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανέρχονται πλέον σε σχεδόν 80 δισ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο τον Αύγουστο έφτασαν τα 69,2 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 14,5 δισ. ευρώ – δηλαδή, συνολικά μιλάμε για περίπου 164 δισεκατομμύρια ευρώ, ή το 90% του ΑΕΠ της χώρας, γεγονός που δυσκολεύει “τις ελπίδες της χώρας να ανακάμψει από την πιο βαθιά και πιο μακρά ύφεση που έχει καταγραφεί”.
“'Ενα μέρος αυτού του χρέους δεν μπορεί ποτέ να ανακτηθεί και θα πρέπει να διαγραφεί”, τονίζει ο Πάνος Τσακλόγλου, μέχρι πρότινος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, σημειώνει: “Ως δευτερεύουσα συνέπεια της απότομης δημοσιονομικής προσαρμογής, της λιτότητας και της ύφεσης, ο αριθμός των προσώπων και εταιρειών που δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους ή να εξυπηρετήσουν τα προϋπάρχοντα δάνειά τους έχει πολλαπλασιαστεί. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι πολιτικές με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και του δημοσίου χρέους κατέληξαν να προκαλέσουν ένα πρόβλημα αυξανόμενου ιδιωτικού χρέους προς το ΑΕΠ”.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, “η ελληνική κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει την κρίση των χρεών από ιδιώτες στη χώρα πριν μπορέσει να πείσει τους δανειστές της να της παράσχουν περαιτέρω μέτρα ανακούφισης”.