Αν η Ελλάδα δε συμμορφωθεί πλήρως με τις δεσμεύσεις του προγράμματός της, τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τους προσυμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, δε θα πάρει καμία περαιτέρω δόση από την τρόικα. Αυτό ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, Ευρωπαίους αξιωματούχος που επικαλείται το δίκτυο MNI.
Ο αξιωματούχος σχολίαζε τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει μία παράταση για σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, καθώς και μία χαλάρωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015.
Όπως επεσήμανε ο εν λόγω αξιωματούχος, το πρώτο μέρος της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα επικεντρωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014 και τις κύριες δομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ το δεύτερο μέρος, που θα ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου, θα αφορά στην ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το εύρος των διαπραγματεύσεων είναι “τεράστιο” και παραδέχθηκε πως είναι πιθανό να χρειαστούν περισσότερες από δύο επισκέψεις της τρόικας στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Πρόσθεσε εξάλλου ότι από την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας θα εξαρτηθεί το αν η χώρα μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο του προγράμματος προσαρμογής της από το 2015 και μετά, και ότι τα άμεσα θέματα που πρέπει να εξεταστούν είναι τα “κόκκινα” δάνεια των τραπεζών, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων, η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.
Όσο για την ελληνική επιδίωξη περί απεμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα, ο αξιωματούχος παρατήρησε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να μπορεί η χώρα μας να δανειστεί από τις αγορές με ένα “αξιοπρεπές επιτόκιο”, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να διασφαλιστεί. Για να εμπιστευτούν την Ελλάδα οι αγορές, σημείωσε, πρέπει να γίνουν στην ώρα τους οι μεταρρυθμίσεις, οι δημοσιονομικοί στόχοι πρέπει να επιτευχθούν και η αυστηρή επίβλεψη της οικονομίας πρέπει να είναι εγγυημένη.
Πρόσθεσε εξάλλου ότι οι στόχοι της κυβέρνησης για περικοπές φόρων θα πρέπει να συνοδεύονται από ισοδύναμα μέτρα, που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται από τις περικοπές αυτές.