Λαφαζάνης: Από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της ιστορίας ο αναβαλλόμενος

Ως “ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν συμβεί στην ελληνική ιστορία” χαρακτήρισε την τροπολογία για την αναβαλλόμενη φορολογία των τραπεζών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου για την εφοδιαστική, στο οποίο έχει κατατεθεί η τροπολογία.

“Είναι μέγα σκάνδαλο να απαξιώσετε πλήρως τα λεφτά που έβαλε το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ στις τράπεζες και να περάσετε σε μια νύκτα με μαρουλόφυλλα τις τράπεζες σε ξένα χέρια”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, υποστηρίζοντας πως ευεργετούνται οι ιδιώτες τραπεζίτες και το ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο.

Ο κ. Λαφαζάνης ζήτησε την κατάργηση του νόμου που προβλέπει τη μη συμμετοχή του ΤΧΣ σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και επιτέθηκε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας πως προήχθη στη θέση αυτή “για τα θαυμάσια έργα του” και ειδικά για τις αποφάσεις που αφορούν στην Eurobank. “Θα έπρεπε να διαφυλάξετε ως κόρη οφθαλμού το δημόσιο χρήμα”, είπε ο κ. Λαφαζάνης απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, και προσέθεσε πως οι αμοιβές των τραπεζιτών παραμένουν “μυθικές” σε σχέση με το “κατάντημα” στο οποίο έχει έλθει ο ελληνικός λαός.

Νωρίτερα, στο τριπλό όφελος που προκύπτει από την τροπολογία είχε αναφερθεί ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας πως ο αναβαλλόμενος φόρος ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου και σε όλες τις εταιρείες βάσει των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Όπως είπε, η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο που κατατέθηκε στην Βουλή εξασφαλίζει πλήρως το δημόσιο συμφέρον και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, καθώς οδηγεί στην ισχυροποίηση των κεφαλαίων των τραπεζών εν όψει της άσκησης προσομοίωσης της ΕΚΤ, θα αυξήσει το μελλοντικό τίμημα πώλησης των τραπεζών και θα μειώσει το ενδεχόμενο απομείωσης του αποθεματικού 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ακόμη πως η ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο θα διασφαλίσει πως ενδεχόμενα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τις τράπεζες θα είναι λιγότερα και θα μπορούν πιο εύκολα να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα. “Εάν όλα πάνε καλά με τα stress test θα έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα διαγραφής κόκκινων δανείων και ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία”, είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Θόδωρος Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) ανέφερε πως θα ήταν όνειδος για το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφισθεί η τροπολογία για το αναβαλλόμενο, ενώ έκανε λόγο για “μονοδρομικές υπέρ των τραπεζών ρυθμίσεις που δίνονται χωρίς αντάλλαγμα για τον ελληνικό λαό”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, εγείροντας ξανά ζήτημα στη βάση των δηλώσεων του για τις καταθέσεις και την κριτική που δέχθηκε για αυτές. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της διαφύλαξης της τραπεζικής πίστης, αλλά την ίδια ώρα έρχεται μέσα στη Βουλή και καταψηφίζει την τροπολογία για τον αναβαλλόμενο και ζητεί την απόσυρσή της. “Αυτή η τροπολογία σώζει καταθέσεις”, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος επέκρινε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση του αποθεματικού του ΤΧΣ.