Η κυβέρνηση θέλει να χαμηλώσει το πρωτογενές πλεόνασμα

Μικρότερο κατά 1,3 δισ. ευρώ από το μνημονιακό στόχο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 που περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο παρουσιάστηκε χθες από το οικονομικό επιτελείο προς την τρόικα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες το πλεόνασμα αναμένεται να αγγίξει το 2,3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, ενώ ο στόχος του Μνημονίου είναι 3% του ΑΕΠ. Και αυτό διότι ενσωματώθηκαν οι φοροελαφρύνσεις που είχε εξαγγείλει ο κ. Σαμαράς αλλά και τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.

Πιο αναλυτικά, το προσχέδιο περιλαμβάνει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα κατά 30%, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, την αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων και την εφαρμογή της εισφοράς αλληλεγγύης μειωμένη όμως κατά 30%.

Στις 30 του μήνα αναμένεται να γίνει η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβλεη με την τρόικα, όπου και θα εξεταστεί ο νέος προϋπολογισμός.

Δεν αποκλείεται, ο τελικός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα κατατεθεί στον προϋπολογισμό να είναι διαφορετικός, καθώς η τρόικα εκτιμά ότι ήδη χωρίς τις φοροελαφρύνσεις το δημοσιονομικό κενό του 2015 είναι ήδη στα 2 δισ. ευρώ.