Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο, είχε σήμερα στον Περισσό ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος τόνισε ότι “σήμερα όλοι οι φορείς, πολιτικά κόμματα και επιμελητήρια κρίνονται από τη στάση τους στο ζήτημα της ανάκτησης των μεγάλων απωλειών μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων την περίοδο της κρίσης”.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας “αναφέρθηκε στη θέση του κόμματος να προχωρήσει άμεσα η ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων και η αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου”. Γι' αυτό, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε τη διαφωνία του ΚΚΕ με την ύπαρξη ενιαίου φορολογικού συντελεστή για το σύνολο των επιχειρήσεων, καθώς και την ανάγκη να μετατοπιστούν τα φορολογικά βάρη στους μονοπωλιακούς ομίλους, με φορολόγησή τους με 45% για το σύνολο των κερδών.
Επεσήμανε δε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξάλειψη της αδήλωτης, μαύρης εργασίας και για την κατάργηση των νόμιμων και παράνομων ελαστικών εργασιακών σχέσεων που προωθούνται.
Αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλισης, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης και ασφαλιστικής κάλυψης των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ, με ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας ανεξαρτήτως χρεών, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, κεφαλαιοποίηση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και άτοκη καταβολή τους.
Σχετικά, εξάλλου, με το ζήτημα των “κόκκινων” δανείων, ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι η χαμηλή ρευστότητα και τα υψηλά επιτόκια είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι οι τράπεζες ειδικού σκοπού μπορούν να εξασφαλίσουν προνομιακούς όρους δανεισμού σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα “κόκκινα” δάνεια και την οικονομική ασφυξία εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ.
“Για την άμεση ανακούφιση των υπερχρεωμένων αυτοαπασχολούμενων, λύση δίνει η πρόταση του ΚΚΕ για διαγραφή μέρους του δανείου που έχουν λάβει. Η αποπληρωμή του υπόλοιπου συνολικού χρέους, προς δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες, να γίνει άτοκα και μην ξεπερνά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος”, υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.