Για τον Δεκέμβριο μετατίθενται οι αποφάσεις για την Ελλάδα, λόγω της διαμάχης μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου, ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης και δεν απέκλεισε αυτή να ληφθεί τον Δεκέμβριο επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του news.gr που ανέφερε ότι η δόση πάει για τα μέσα του άλλου μήνα.
"Δεν έχουμε ακόμη την πλήρη έκθεση της τρόικα, η απόφαση στο γερμανικό κοινοβούλιο για την ελληνική βοήθεια θα πρέπει να αναμένεται μετά τις 20 Νοεμβρίου", ανέφερε.
"Εργαζόμαστε όλοι για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη" δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών.
Φαίνεται πως συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η διαμάχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωζώνης σχετικά με την επίτευξη του στόχου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με το πρώτο να τάσσεται υπέρ ενός γενναίου κουρέματος. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι φωνές που κάνουν λόγο για προσχηματικές αιτιάσεις του ΔΝΤ, με σκοπό την απεμπλοκή του από το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η Γερμανία είναι εκείνη που αντιστέκεται περισσότερο στο ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος, αφού έχει βάλει και τα περισσότερα χρήματα στην ελληνική βοήθεια. Ενδεχόμενη διαγραφή χρέους της Ελλάδας από τους επίσημους πιστωτές , θα στοιχίσει στη Γερμανία 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που αναλογεί στο 50% των 35,2 δισ. που έχει δώσει μέχρι στιγμής η Γερμανία προς την Ελλάδα.
Το κούρεμα πραγματική λύση για την Ελλάδα
"Περιμένω μια πραγματική λύση που θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος, όχι μια γρήγορη λύση για την Ελλάδα", δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, από την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.
"Όλοι οι εταίροι της Ελλάδας έχουν τους ίδιους στόχους, να επαναφέρουν το ελληνικό πρόγραμμα σε τροχιά", υπογράμμισε.
Νωρίτερα, ο Paulo Nogueira Batista, εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων 10 χωρών στο ΔΝΤ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστήριξε ότι "μια κάποια μορφή επιπρόσθετης υποστήριξης ή ελάφρυνσης του χρέους προερχόμενη από το δημόσιο τομέα της Ευρωζώνης θα είναι μάλλον απαραίτητη αν επιμηκυνθεί το ελληνικό πρόγραμμα".
Ο Batista, αν και έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν μιλά εξ'ονόματος του ΔΝΤ, επί της ουσίας εξέφρασε την επίσημη γραμμή του ΔΝΤ, το οποίο πιέζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κουρέψουν το ελληνικό χρέος που διακρατεί ο ευρωπαϊκός επίσημος τομέας, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
"Το ΔΝΤ έχει ήδη δανείσει τεράστια χρηματικά ποσά στην Ελλάδα και δεν θα υποστήριζα κανένα αίτημα αύξησης της υποστήριξης του ΔΝΤ στην Ελλάδα" επισημαίνει ο Batista, υπογραμμίζοντας πως "αυτό που είναι σαφές είναι ο τρόπος, με τον οποίο η παράταση αυτή θα επηρεάσει την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος".