Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα εστιάζει στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, στην καινοτομία και στην οικονομία της γνώσης, και στο οποίο κινητήριος μοχλός δε θα είναι πλέον το κράτος, αλλά η εξωστρεφής και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα, πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας στην ημερίδα “Κρατικές Ενισχύσεις και Ανάπτυξη”, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ο κ. Μίχαλος έκανε λόγο για μία δυναμική και μακροπρόθεσμα διατηρήσιμη ανάπτυξη, η οποία όπως υπογράμμισε δεν μπορεί να ακολουθήσει τα πρότυπα του παρελθόντος. “Δεν μπορούμε – ακόμη κι αν το θέλαμε – να επιστρέψουμε σε ένα μοντέλο που στηρίχθηκε αποκλειστικά σχεδόν στην εσωτερική κατανάλωση. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην εποχή των δανεικών, που έκαναν μερικούς κύκλους στην αγορά και μετά έφευγαν στο εξωτερικό, για να πληρώσουν εισαγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες. Για να στηρίξουν επενδύσεις, εισοδήματα και θέσεις εργασίας εκτός Ελλάδος”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ πρόσθεσε ότι θα πρέπει, στο πλαίσιο αυτού του μοντέλου ανάπτυξης, να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα εργαλεία που διαθέτει η Πολιτεία, σημειώνοντας πως τα αναπτυξιακά προγράμματα και οι πόροι που διατίθενται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. θα έχουν ουσιαστικό ρόλο.
Ο κ. Μίχαλος ξεκαθάρισε εξάλλου ότι οι κρατικές ενισχύσεις δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη λογική του “μοιράζουμε χρήματα”, εξηγώντας πως “πρέπει να ξεπεράσουμε τη λογική των χωρίς σχέδιο επιδοτήσεων, που κατέληξαν αφενός να θεωρούνται ως ένα είδος δικαιώματος και αφετέρου να ταυτίζονται με μια ατελείωτη γραφειοκρατία, αλλά και φαινόμενα διαφθοράς”.
“Η επιτυχημένη ή μη διαχείριση των κρατικών ενισχύσεων αυτής της περιόδου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό, τη δυνατότητα της χώρας να βγει από την κρίση. Και να διασφαλίσει ξανά συνθήκες ευημερίας, όχι μόνο για τη σημερινή γενιά, αλλά και για αυτές που ακολουθούν. Σε αυτή την προσπάθεια, έχουμε καθήκον να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας”, κατέληξε ο κ. Μίχαλος.