Το 30% των επιχειρηματικών δανείων εγκρίθηκαν δίχως εμπράγματες εξασφαλίσεις. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, στα πλαίσια ερώτησης που είχε καταθέσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και η οποία αφορούσε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν από τις τράπεζες και το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) προς τις επιχειρήσεις.
"Οι τράπεζες, ανεξαρτήτως των περιρρεουσών συνθηκών, παραμένουν επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος, ενώ παράλληλα υπόκεινται σε ιδιαίτερα αυστηρά κανονιστικά πλαίσια (εθνικά- υπερεθνικά) και σε αδιάλειπτη και συστηματική εποπτεία ως προς τη συμμόρφωσή τους σε αυτά", θυμίζει στην έγγραφη απάντησή του ο κ. Δένδιας ενημερώνοντας ωστόσο ότι "άνω του 27% έως 30% των αιτήσεων που έχουν ήδη εγκριθεί (από Τράπεζες και ΕΤΕΑΝ) δεν περιλαμβάνουν εμπράγματες εξασφαλίσεις".
"Προφανώς οι Τράπεζες προβάλλουν απαιτήσεις σε εξασφαλίσεις σε όσες περιπτώσεις αντιλαμβάνονται υψηλό ποσοστό κινδύνου", εξηγεί ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και διευκρινίζει ότι "σε αυτές τις περιπτώσεις, και εφόσον οι τράπεζες αναλαμβάνουν το 50% του συνολικού κινδύνου (ως όροι συνεργασίας στην "Επιχειρηματική Επανεκκίνηση"), δεν είναι δυνατό να επιβληθεί πιστωτική πολιτική με διαφορετικούς κανόνες, γιατί απλά δεν θα γίνουν αποδεκτοί".
Στο έγγραφο περιλαμβάνονται επίσης στοιχεία για τη ρευστότητα επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ που δείχνουν ότι:
Στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) με δημόσιους πόρους 540 εκατ. ευρώ για παροχή δανείων και εγγυήσεων, μέχρι το τέλος Μαΐου εγκρίθηκαν 3.957 δάνεια συνολικού ύψους 370,81 εκατομμυρίων ευρώ (δημόσιας δαπάνης 198,58 εκατομμυρίων ευρώ) εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί τα 341,35 εκατομμύρια (δημόσια δαπάνη 168,40 εκατομμύρια ευρώ) για 3.180 δάνεια.
Στο πλαίσιο του Ελληνικού Ταμείου Επενδύσεων για ΜΜΕ (ΕλΤΕΠ ΜΜΕ), για τη δανειοδότηση από τις τράπεζες ελληνικών ΜΜΕ, συνολικής συγχρηματοδοτούμενης δαπάνης 500 εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι το τέλος Μαΐου υπεγράφησαν 323 δανειακές συμβάσεις επιχειρήσεων με τις συμβεβλημένες Τράπεζες συνολικού ύψους 171 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JEREMIE με τέσσερα επιμέρους εργαλεία δανειοδότησης, με ευνοϊκούς όρους συμμετοχής κεφαλαίου για τις ΜΜΕ, συνολικής δημόσιας δαπάνης 250 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν ευνοηθεί μέχρι στιγμής περίπου 2.000 επιχειρήσεις.