Αισθητή υποχώρηση των αποπληθωριστικών πιέσεων τον Αύγουστο

Στην αισθητή υποχώρηση των αποπληθωριστικών πιέσεων οδήγησε ο τουρισμός τον Αύγουστο σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Συγκεκριμένα, οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία περιορίσθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2013 με το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Αυγούστου 2014, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2013 να σημειώνει μείωση 0,3%.

Η εξέλιξη του αποπληθωρισμού τους τελευταίους 18 μήνες :

2013

Μάρτιος
-0,2
Απρίλιος
-0,6
Μάιος
-0,4
Ιούνιος
-0,4
Ιούλιος
-0,7
Αύγουστος
-1,3
Σεπτέμβριος
-1,1
Οκτώβριος
-2,0
Νοέμβριος
-2,9
Δεκέμβριος
-1,7
2014

Ιανουάριος
-1,5
Φεβρουάριος
-1,1
Μάρτιος
-1,3
Απρίλιος
-1,3
Μάιος
-2,0
Ιούνιος
-1,1
Ιούλιος
-0,7
Αύγουστος
-0,3

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,3% τον μήνα Αύγουστο 2014 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2013, προήλθε κυρίως από τις μειώσεις των δεικτών :

α) Κατά 2,4% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα νωπά λαχανικά, νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, νωπά ψάρια, δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, ζάχαρη. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση των τιμών στα γαλακτοκομικά και αυγά και στο ελαιόλαδο.

β) Κατά 1,3% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 1,3% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.

δ) Κατά 0,5% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτου(βενζίνη) και των αυτοκινήτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια αεροπλάνων.

ε) Κατά 2,5% της ομάδας «Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές, στα μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, στο πακέτο διακοπών, στις αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.

στ) Κατά 3,9% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

ζ) Κατά 0,4% της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία.

η) Κατά 2,6% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των κουρείων-κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων.