Σόιμπλε: Πιθανό να λάβει και τις τρεις δόσεις σε μία η Ελλάδα

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εκταμίευσης και των τριών δόσεων για το 2012 προς την Ελλάδα σε ένα πακέτο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με σημερινές του δηλώσεις.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να υπάρξει ένας ελεγκτικός μηχανισμός που θα εξασφαλίσει ότι τα χρήματα θα καταλήξουν εκεί που πρέπει.

Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν ουσιαστικά σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, που έκανε λόγο για εφάπαξ πληρωμή 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα - επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές. Πρόκειται για την επίμαχη δόση των 31,5 δισ. (Ιουνίου) μαζί με τις δόσεις Σεπτεμβρίου (που δεν έχει δοθεί) και την επόμενη - του Δεκεμβρίου.

Ο Σόιμπλε θεωρεί δύσκολο τον ως τώρα στόχο για το χρεός (120% του ΑΕΠ το 2020), αλλά θεωρεί και δεδομένη τη διετή παράταση, η οποία σύμφωνα με την άποψή του θα μπορούσε να καλυφθεί με νέες εγγυήσεις, αντί για περισσότερα χρήματα.

Μία ακόμα δήλωση στήριξης προς στην Ελλάδα ήρθε σήμερα από τη Γαλλία, και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

“Η Ελλάδα αξίζει την επόμενη δόση της βοήθειας”, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η στήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους είναι ένα σημαντικό ζήτημα, “ώστε να μπει ένα τέλος στις αμφιβολίες για την ακεραιότητα της ευρωζώνης”.