Το τρομακτικό ποσό των 43 δισ. ευρώ έχουν χάσει μέσα σε διάστημα λίγων χρόνων, από το 2010 ως το 2014, οι Έλληνες εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα οι πραγματικοί μισθοί να κυμαίνονται πλέον στα επίπεδα του 1984 (!), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την έκθεση, οι αποδοχές μειώθηκαν από 10% έως 50% την τελευταία τριετία, κυρίως μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων.
Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου, Σάββα Ρομπόλη, “ακόμη και αν καταργηθούν οι συντάξεις, το σύστημα θα παραμείνει ελλειμματικό, αν δε ληφθούν μια σειρά από μέτρα, όπως το σταμάτημα της λιτότητας, η αύξηση των μισθών, η τόνωση της εγχώριας ζήτησης μέσω και της μείωσης των τιμών των προϊόντων, η στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στην εξυπηρέτηση και της εξωτερικής ζήτησης και, μακροπρόθεσμα, η βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μέσω της επένδυσης στην τεχνολογική και παραγωγική ανασυγκρότηση”.
Παράλληλα, το Ινστιτούτο εκτιμά ότι το ποσοστό της ανεργίας θα υποχωρήσει μέχρι το 2020, αλλά μόλις κατά πέντε μονάδες, στο 22-23%, (δηλαδή 1.150.000 άτομα), ενώ για το 2014 προβλέπει οριακή αποκλιμάκωση της ανεργίας, με περίπου 80.000 λιγότερους ανέργους, γεγονός όμως που δεν αποδίδεται τόσο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά στη μείωση του εργατικού δυναμικού και στην προσωρινή και επιδοτούμενη απασχόληση.
Από τα στοιχεία της ΓΣΕΕ προκύπτει ότι από το 2010 έως το 2013 χάθηκαν 930.000 θέσεις εργασίας ή το 20% των θέσεων εργασίας, ενώ στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε από το 25% στο 31% η ανασφάλιστη εργασία και μειώθηκε κατά 23,2% το ΑΕΠ της χώρας.