Μπορεί το κείμενο του προσχεδίου της έκθεσης της τρόικας να έχει θετικές αναφορές για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας, κρύβει όμως και πολλές άλλες προβλέψεις και ρήτρες, που στην ουσία αποτελούν το καλύτερο μέτρο πίεσης προς την ελληνική πλευρά για να προχωρήσει σε ό,τι δεν έχει κάνει τόσο επί δεκαετίες, όσο και τα τελευταία δυόμισι χρόνια του μνημονίου.
Στην ουσία, η τρόικα μας λέει “να πετύχετε άμεσα πρωτογενές πλεόνασμα”, δηλαδή να μπορούμε να πληρώνουμε τις εσωτερικές μας ανάγκες – μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία κλπ. - με δικά μας χρήματα και όχι με δανεικά.
ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Πέραν, όμως, αυτού, γίνεται ξεκάθαρα λόγος για επιπλέον μέτρα 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα πρέπει να έχουν κλειδώσει στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013 – οπότε και θα μας αξιολογήσουν ξανά οι δανειστές μας – και θα εφαρμοστούν την περίοδο 2014 – 2016. Πρόκειται για μέτρα, τα οποία είναι επιπλέον του πακέτου λιτότητας των 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή !
ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ
Το γεγονός ότι πέρασε η σκληρή γραμμή της Γερμανίας, τουλάχιστον στο προσχέδιο, αποδεικνύεται στη ρήτρα, που έχει τεθεί σχετικά με τους όρους εκταμίευσης των δόσεων. Τα χρήματα, που θα δοθούν, θα κατευθυνθούν στην εξυπηρέτηση του χρέους και στις τράπεζες και σταδιακά.
ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ
Προβλέπεται ότι για κάθε 100 ευρώ εσόδων από φορολογία, ιδιωτικοποιήσεις ή οποιαδήποτε άλλη πηγή, τα 30 θα οδεύουν υποχρεωτικά στην αποπληρωμή του χρέους. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα 70, θα μπορούν να δοθούν στο κομμάτι της ανάπτυξης και της στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
ΚΑΙ ΡΗΤΡΑ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Επιπλέον, κάθε φορά, που επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα αποκλίνει ο στόχος των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, θα μειώνονται αυτόματα οι δαπάνες του κράτους. Δηλαδή, θα επιβάλλεται και άλλο μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις, και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη. Συγκεκριμένα, πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να ενισχύεται με το 50% της υστέρησης των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.
Νεκτάριος Β. Νώτης