Τη στήριξη της Ελλάδας στη διεκδίκηση του σημαντικού χαρτοφυλακίου των Οικονομικών, στην υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε ο προταθείς για Επίτροπος από τη γαλλική κυβέρνηση Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του σήμερα στην Αθήνα, ο οποίος συνόψισε τις προτεραιότητες της μελλοντικής Επιτροπής σε τρεις λέξεις: «ανάπτυξη, απασχόληση, επενδύσεις».
Ο κ. Μοσκοβισί, μετά τις επαφές με τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Ανάπτυξης, έδωσε μια σύντομη συνέντευξη τύπου, στην οποία όμως ήταν εξαιρετικά φειδωλός ως προς το περιεχόμενο των συζητήσεων με τους Έλληνες συνομιλητές του. Έκανε ειδική μνεία στην ανεργία, είπε ότι είναι εντυπωσιασμένος από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ότι του εξέφρασαν την ανησυχία τους και για την ανάγκη να δοθεί από ευρωπαϊκής πλευράς μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν αυτό το μήνυμα» τόνισε, προσθέτοντας ότι «η ΕΕ είναι και πρέπει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας».
Φέρνω μήνυμα φιλίας και στήριξης από τη Γαλλία στην Ελλάδα, είπε ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας ο οποίος δήλωσε ότι έχει τη στήριξη των ελληνικών αρχών στην υποψηφιότητά του καθώς οι προσεγγίσεις μας είναι πολύ κοντά, αλλά η τελική επιλογή αποτελεί προνόμιο του κ. Γιούνκερ.
Αναφέρθηκε στην πρώτη και συμβολική επίσκεψη που έκανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως πρόεδρος της Επιτροπής στην Ελλάδα και στην εξαγγελία του ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος ύψους 300 δισ. ευρώ, από το οποίο θα επωφεληθεί και η Ελλάδα. Πρέπει παράλληλα να αξιοποιήσουμε όλα τα επενδυτικά εργαλεία, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα Διαρθρωτικά Ταμεία, το πρόγραμμα Εγγύηση για τη Νεολαία.
Αν το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν φέρει την ελπίδα, θα απορριφθεί. Αυτό είναι το μήνυμα που πήραμε από τις ευρωεκλογές γι αυτό και εγώ όπως και ο κ. Γιούνκερ πιστεύουμε ότι «καθήκον της μελλοντικής Επιτροπής είναι να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση».
Παράλληλα τόνισε ότι η ανάπτυξη δεν είναι σε αντιπαράθεση με τη σοβαρότητα, γιατί δεν μπορούμε να ζούμε με δανεικά, ούτε η Γαλλία είναι σε αντιπαράθεση με τη Γερμανία. Πρόκειται για κλισέ, είπε χαρακτηριστικά. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις πολλές φορές αλλά πάντα η ΕΕ στηρίχθηκε στην κοινή γαλλογερμανική συμφωνία και έτσι προχωράει.
Πρόβαλε πολλές φορές τη σταθερότητα, τη συνεκτικότητα, την αξιοπιστία της Γαλλίας καθώς και τον σεβασμό του οποίου χαίρει αλλά και έχει για τις άλλες χώρες.
Η Γαλλία πρέπει να έχει έναν σημαντικό ρόλο, μια ισχυρή φωνή στην Επιτροπή, είπε κάνοντας έμμεση μνεία του χαρτοφυλακίου των Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων που διεκδικεί και ως τώρα κατέχει ο Όλι Ρεν.
Ταυτόχρονα έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η Γαλλία σέβεται και εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Δεν σκίζουμε τις Συνθήκες, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τις εφαρμόζουμε με έξυπνο τρόπο ανάλογα με τις συνθήκες και τώρα για παράδειγμα έχουμε μικρή ανάπτυξη και μικρό πληθωρισμό.
Για τον νέο ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης, τον δεύτερο υπό τον πρωθυπουργό Βαλς, είπε ότι δεν πρόκειται για κρίση του καθεστώτος αλλά για κάποιες διορθώσεις που είχε την εξουσία να κάνει ο πρωθυπουργός προς την κατεύθυνση μιας πιο αξιόπιστης και συνεκτικής κυβερνητικής πολιτικής.