Τα υπουργεία που βγήκαν εκτός στόχων

Υπερβάσεις στους στόχους δαπανών που είχαν τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζουν τα υπουργεία Υποδομών, Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας, καθώς και οι «Γενικές Κρατικές Δαπάνες», λόγω κοινωνικού μερίσματος και συντάξεων, σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το Α' εξάμηνο του 2014.

Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη απόκλιση, φθάνοντας τα 173 εκατ. ευρώ, καταγράφει το υπουργείο Υποδομών. Κατά 7,8 εκατ. ευρώ περισσότερες δαπάνες, σε σχέση με τον στόχο, είχε το υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ, υπέρβαση κατά 6,7 εκατ. ευρώ έκανε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και κατά 6,4 εκατ. ευρώ το υπουργείο Ναυτιλίας.

Παράλληλα υπέρβαση που φθάνει τα 308,4 εκατ. ευρώ, καταγράφουν και οι "Γενικές Κρατικές Δαπάνες" ως αποτέλεσμα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος, καθώς επίσης και της καταβολής δαπανών συντάξεων, λόγω αυξημένων αποχωρήσεων για συνταξιοδότηση από πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τους φορείς του Κρατικού Προϋπολογισμού, προκύπτει ότι για το πρώτο εξάμηνο οι πραγματοποιηθείσες πρωτογενείς δαπάνες σε συνδυασμό με τη μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων είναι χαμηλότερες σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί κατά 819 εκατ. ευρώ (ή 3,5%), που είναι επίδοση καλύτερη από την αντίστοιχη του 1ου τριμήνου.