Κάθε πτυχή του προβλήματος που έχει ανακύψει με το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από ευρωπαϊκές χώρες εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να προστατευτούν οι Έλληνες παραγωγοί που πλήττονται από την εξέλιξη αυτή.
Οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Ρωσία ανέρχονται σε 406 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 41,5% αφορά αγροτικά προϊόντα. Συνολικά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου, από τις ελληνικές εξαγωγές του 2013 προς τη Ρωσία, η αξία των προϊόντων στα οποία αφορά η ρωσική απαγόρευση ανέρχεται στα 178,4 εκατομμύρια ευρώ.
Η Ρωσία (και η Ουκρανία) απορροφά το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα). Μάλιστα, αυτή την εποχή το ροδάκινο είναι το βασικό εξαγωγικό φρούτο, με τις εξαγωγές να είναι σχεδόν στο μέσον της τρέχουσας σεζόν.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, τα κυριότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα που κατευθύνονται στη ρωσική αγορά είναι τα νωπά ακτινίδια, με την αξία των εξαγωγών τους να φτάνει τα 25,7 εκατ. ευρώ, τα νωπά ροδάκινα (24,5 εκατ. ευρώ), νωπές φράουλες (23,5 εκατ. ευρώ), βερίκοκα-κεράσια κ.ά.( 12,01 εκατ. ευρώ), νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια (10,03 εκατ. ευρώ), ελαιόλαδο και κλάσματά του (8,05 εκατ. ευρώ), πολτοί καρπών και φρούτων/μαρμελάδες (6,39 εκατ. ευρώ), ιχθυρά (5,26 εκατ. ευρώ), αγγούρια νωπά και διατηρημένα (5,03 εκατ. ευρώ) και ελιές (4,8 εκατ. ευρώ).
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου, οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από το ρωσικό εμπάργκο είναι η Νορβηγία, με την αξία των αγαθών που επηρεάζονται να ανέρχεται στο 1,16 δισ. δολάρια, η Πολωνία (1,12 δισ. δολάρια), οι ΗΠΑ (838 εκατ. δολάρια), η Ισπανία (794 εκατ. δολάρια), η Ολλανδία (794 εκατ. δολάρια) και η Γερμανία (781 εκατ. δολάρια).