Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι θα υποβληθεί προς έγκριση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ το νωρίτερο στις αρχές Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το ΔΝΤ θα είναι υποστηρικτικό στην Ελλάδα, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης θα συνδέει την όποια πρόοδο με τη βιωσιμότητα του χρέους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τα πέντε σενάρια που θα παρουσιάζονται στην έκθεση αναφορικά με την εξέλιξη του δημοσίου χρέους της Ελλάδος παραμένουν ακόμη υπό συζήτηση.
Στην έκθεση το κλιμάκιο στελεχών του ΔΝΤ αναμένεται να τονίζει πως η ανάδειξη κυβέρνησης συνεργασίας και η στήριξη των στόχων και των πολιτικών του προγράμματος από τα κόμματα αποτελούν σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Θεωρούν δε πως η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει αταλάντευτα το πρόγραμμα που ψηφίσθηκε, πράγμα το οποίο είναι και ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης των υφισταμένων κινδύνων για τη χώρα.
Ακόμη θα αναφέρεται πως τα νέα μέτρα που ελήφθησαν θα συμβάλουν στην ανάταξη της καθυστέρησης στην υλοποίηση των μέτρων και θα υπογραμμίζεται πως οι προσπάθειες ανάταξης θα πρέπει να υποστηριχθούν με ταχεία εφαρμογή των συναφών φορολογικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες είναι απαραίτητες για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Στο ίδιο πλαίσιο θα σημειώνεται πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας.
Πάγια θέση του ΔΝΤ είναι ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης μπορεί να αποφέρει επενδύσεις, ανάπτυξη και μείωση του χρέους. Στην έκθεση θα σημειώνεται πως πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα οι προπαρασκευαστικές εργασίες ώστε το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να έχει τη δυνατότητα να επιτύχει το σύνολο των στόχων του προγράμματος (έσοδα 2,5 δισ. ευρώ το 2013).