Την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα και να υπάρξει συμφωνία για μείωση του χρέους επεσήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος μιλώντας σήμερα σε τραπεζικό συνέδριο του Economist.
“Η ελληνική οικονομία συντηρείται σήμερα στη ζωή αποκλειστικά και μόνο χάρη στον «ορό» της ρευστότητας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όμως είναι βέβαιο ότι δεν θα αντέξει για πολύ ακόμη”, είπε συγκεκριμένα ο κ. Μίχαλος. “Είναι άμεση ανάγκη να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος”.
Ο πρόεδρος της Ένωσης ανέφερε ακόμη ότι για να αποκτήσει ξανά το τραπεζικό σύστημα πρόσβαση στις αγορές θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία και να δοθεί οριστικό τέλος στα σενάρια εξόδου από το ευρώ. “Έτσι μόνο, είπε, θα καταστεί εφικτή η επιστροφή καταθέσεων και η άντληση νέας ρευστότητας από τις αγορές, για να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις. Διαφορετικά το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας θα συνεχιστεί, ακυρώνοντας τις θυσίες που έχουν γίνει ως τώρα”.
Ο κ. Μίχαλος κάλεσε εξάλλου την κυβέρνηση να ζητήσει αύξηση της στήριξης που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς επίσης να επιταχύνει την υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, να προχωρήσει στην εξόφληση των εκκρεμών οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και να ενισχύσει το ρόλο του ΕΤΕΑΝ.
Όπως είπε, η τραπεζική χρηματοδότηση και η αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων, αποτελεί σήμερα το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για την πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων. Στη διάρκεια της τελευταίας διετίας έχουν κλείσει περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις και όσες διατηρούνται στη ζωή, δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε σε έρευνα της Icap σύμφωνα με την οποία κατά τη διετία 2010 - 2011, το ποσοστό ασυνέπειας στις πληρωμές των ελληνικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 181%, σε σχέση με την εξαετία 2003 - 2009: το μέσο ποσοστό ασυνέπειας την περίοδο 2010 - 2011 ανέρχεται στο 10%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό την περίοδο 2003 - 2009 ήταν 3,5% περίπου.