Με προεκλογική ομιλία έμοιαζε η σημερινή εμφάνιση του Ζαν Κ. Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μοίρασε 300 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ζήτησε να αλλάξει η τρόικα γιατί δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση, είπε ότι θα επιδιώξει τη θέσπιση κατώτατου κοινωνικού μισθού σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δήλωσε υπερήφανος που έσωσε την Ελλάδα εν πτήσει!
Το κράτος ανέργων και τα 300 δισ. ευρώ
Ο κ. Γιούνκερ μίλησε για κράτος ανέργων και πρότεινε την εφαρμογή προγράμματος επενδύσεων ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
"Υπάρχει ένα 29ο κράτος μέλος που δημιουργείται, το κράτος εκείνων που δεν έχουν απασχόληση...θα ήθελα αυτό το 29ο κράτος μέλος να ενσωματωθεί και πάλι στα υπόλοιπα και προτείνω ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων για να γίνει αυτό εφικτό", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
"Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, θα ήθελα την αποδέσμευση 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις", είπε.
Ο κατώτατος μισθός
Δήλωσε κατά την ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι θα επιδιώξει τη θέσπιση κατώτατου κοινωνικού μισθού σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
"Σε όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεσπίζουμε έναν ελάχιστο κοινωνικό μισθό, ελάχιστο εισόδημα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα", είπε.
Προγουμένως είχε διευκρινίσει ότι θεωρεί πως αυτός ο ελάχιστος μισθός θα καθορίζεται σε συνάρτηση με το μέσο εισόδημα που διαμορφώνεται σε κάθε χώρα και θα ποικίλλει από το Λουξεμβούργο, που βρίσκεται στην κορυφή, μέχρι τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που έχουν τις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ.
Η τρόικα
Για την τρόικα είπε πως θα πρέπει να αναμορφώσουμε τη λειτουργία της στις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής, για να καταστεί η λειτουργία της πιο δημοκρατική.
Εκθέτοντας τις προγραμματικές του θέσεις, ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "θα πρέπει να ξανασκεφθούμε το μέσον τρόικα", από τη λειτουργία της οποίας λείπει, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, η δημοκρατική νομιμοποίηση.
Η υπερηφάνια για την Ελλάδα
Είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος, αυτός ο θαυμάσιος λαός, εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης, δήλωσε ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της νέας Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, παρουσιάζοντας τις θέσεις του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στις "κασσάνδρες" και στους κερδοσκόπους που είχαν στοιχηματίσει στη διάλυση της ευρωζώνης, μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.
"Καταφέραμε να επιδιορθώσουμε εν πτήσει, ένα φλεγόμενο αεροσκάφος" είπε χαρακτηριστικά ο κ .Γιούνκερ, τονίζοντας, μ' αυτό τον τρόπο, την επιτυχή, κατά την εκτίμησή του, αντιμετώπιση της κρίσης.
'Ολοι, τόνισε, θεωρούσαν βέβαιη την αποχώρηση της Ελλάδος από το ευρώ και την ευρωζώνη. Κάναμε ότι μπορούσαμε και "εγώ προσωπικά είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος, αυτός ο θαυμάσιος λαός, εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης" κατέληξε.