Ρεπορτάζ: Νίκη Παπάζογλου
Η λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε δέκα περιοχές της χώρας έχει προκαλέσει αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο. Η κυβέρνηση δικαιολογεί την απόφασή της επικαλούμενη το ευρωπαϊκό μοντέλο, ενώ οι εκπρόσωποι των εμπόρων ξεκαθαρίζουν ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη ισχύσει ότι και στην Ελλάδα.
Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;
Το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές για τις χώρες της Ευρωζώνης για την περίοδο 1991-2011 καταδεικνύεται από μελέτη του ΟΟΣΑ, που εκπονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014, με αντικείμενο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με αυτή η Ισπανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Σλοβακία και η Σλοβενία είναι οι χώρες στις οποίες επιτρέπεται απολύτως ελεύθερα η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.
Στην περίπτωση της Γερμανίας η χρονιά που διαφοροποιήθηκε η λειτουργία των καταστημάτων όσον αφορά στις Κυριακές ήταν το 2005 . Από τότε η λειτουργία τους διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, καθώς ορίζεται από το εκάστοτε τοπικό κανονιστικό πλαίσιο. Αντίθετα στην Ιταλία την ίδια χρονιά ήταν που καταργήθηκε το τοπικό κανονιστικό πλαίσιο και τα καταστήματα πλέον λειτουργούν χωρίς περιορισμούς στις μεγάλες πόλεις και στους τουριστικούς προορισμούς. Το ίδιο ισχύει σήμερα και στην περίπτωση της Κύπρου και της Μάλτας. Ενώ κατά τη διάρκεια περιορισμένου αριθμού Κυριακών τον μήνα λειτουργούν τα καταστήματα στην Ολλανδία και στο Βέλγιο.
Τέσσερα χρόνια μετά την περίπτωση της Γερμανίας και την Ιταλίας, ήταν η Γαλλία που τροποποίησε τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Ενώ μέχρι τότε η λειτουργία τους επιτρεπόταν για περιορισμένο αριθμό Κυριακών, το 2009 εξαλείφθηκαν πλήρως οι περιορισμοί στις μεγάλες πόλεις και στους τουριστικούς προορισμούς.
Έως το 2009 και στη Φιλανδία επιτρεπόταν η λειτουργία των καταστημάτων για περιορισμένο αριθμό Κυριακών. Από εκεί κι έπειτα τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα άρχισαν να λειτουργούν την Κυριακή για περιορισμένο όμως αριθμό ωρών. Το ίδιο ισχύει σήμερα και στην περίπτωση της Πορτογαλίας και του Λουξεμβούργου όπου τα μεγάλα καταστήματα λειτουργούν μεν τις Κυριακές αλλά για συγκεκριμένες ώρες.
Από την έρευνα προκύπτει επίσης πως μόνο η Αυστρία είναι η χώρα που απαγορεύεται να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές.
Ανάμεσα στις χώρες εκτός Ευρωζώνης αλλά εντός ΕΕ ξεχωρίζουν και οι περιπτώσεις της Βρετανίας, της Δανίας και της Νορβηγίας. Στην περίπτωση της πρώτης, η λειτουργία των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων πραγματοποιείται για περιορισμένο αριθμό ωρών. Η Δανία ενώ έως το 2005 απαγόρευε πλήρως την λειτουργία των καταστημάτων στη συνέχεια διέφερε από περιοχή σε περιοχή, καθώς η λειτουργία τους άρχισε να ορίζεται σε τοπικό επίπεδο. Τέλος στη Νορβηγία σύμφωνα με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο ισχύει καθολικά η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
Αναλυτικά η εικόνα των χωρών της Ευρωζώνης:
Γερμανία: Έως το 2005 απαγορευόταν πλήρως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Από το ίδιο έτος η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές διέφερε από περιοχή σε περιοχή, καθώς οριζόταν από το εκάστοτε τοπικό κανονιστικό πλαίσιο.
Γαλλία: Έως το 2008 η λειτουργία των καταστημάτων επιτρεπόταν για περιορισμένο αριθμό Κυριακών. Από το 2009 κι έπειτα εξαλείφθηκαν πλήρως οι περιορισμοί στις μεγάλες πόλεις και στους τουριστικούς προορισμούς.
Ιταλία: Έως το 2005 η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές διέφερε από περιοχή σε περιοχή, καθώς οριζόταν από το εκάστοτε τοπικό κανονιστικό πλαίσιο. Στη συνέχεια εξαλείφθηκαν πλήρως οι περιορισμοί στις μεγάλες πόλεις και στους τουριστικούς προορισμούς.
Ισπανία: Κανένας περιορισμός στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Ολλανδία: Λειτουργία των καταστημάτων για περιορισμένο αριθμό Κυριακών.
Κύπρος: Κανένας περιορισμός στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στις μεγάλες πόλεις και στους τουριστικούς προορισμούς.
Αυστρία: Τα καταστήματα απαγορεύεται να λειτουργούν τις Κυριακές.
Βέλγιο: Λειτουργία των καταστημάτων για περιορισμένο αριθμό Κυριακών.
Εσθονία: Κανένας περιορισμός στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Φινλανδία: Έως το 2009 τα καταστήματα επιτρεπόταν να λειτουργούν για περιορισμένο αριθμό Κυριακών. Στη συνέχεια τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα επιτρεπόταν να λειτουργήσουν για περιορισμένο αριθμό ωρών.
Ιρλανδία: Κανένας περιορισμός στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Λετονία: Κανένας περιορισμός στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Λουξεμβούργο: Λειτουργία των μεγάλων καταστημάτων τις Κυριακές για περιορισμένο αριθμό ωρών.
Μάλτα: Κανένας περιορισμός λειτουργίας καταστημάτων τις Κυριακές στις μεγάλες πόλεις και στους τουριστικούς προορισμούς.
Πορτογαλία: Λειτουργία των μεγάλων καταστημάτων τις Κυριακές για περιορισμένο αριθμό ωρών.
Σλοβακία: Κανένας περιορισμός στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Σλοβενία: Κανένας περιορισμός στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Χώρες εκτός Ευρωζώνης αλλά εντός ΕΕ :
Βρετανία: Λειτουργία των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων για περιορισμένο αριθμό ωρών.
Δανία: Έως το 2005 απαγορευόταν πλήρως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Στη συνέχεια διέφερε από περιοχή σε περιοχή, καθώς άρχισε να ορίζεται σε τοπικό επίπεδο.
Νορβηγία: Καθολική απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές