ΚΕΠΕ και ΟΕΕ άνοιξαν τη συζήτηση για το χρέος

Η ρύθμιση του χρέους και πώς αυτή μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με την ανάγκη ταχύτερης επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, ήταν το βασικό θέμα, που κυριάρχησε στη συζήτηση, την οποία διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνών, ανοίγοντας στην ουσία τη συζήτηση για το ζήτημα, που θα απασχολήσει έντονα την οικονομική και κυβερνητική πολιτική μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους.

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία, που έχει, η νέα αναδιάρθρωση να πετύχει και να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα :

"H τελική λύση θα αργήσει να έρθει. Η σχετική συζήτηση με τους δανειστές θα διαρκέσει πολύ. Και θα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας... των επονομαζόμενων και ως προαπαιτούμενα.
Η επιδιωκόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία και ζητάμε επικαλούμενοι ό,τι έχουμε πετύχει, δεν πρέπει να επισπευσθεί. Πρέπει να έρθει στην ώρα της. Και, στην ώρα της πρέπει κι εμείς να την αιτούμεθα. Αλλιώς, αν βιαστούμε, δεν πρόκειται να πετύχουμε πολλά. Κι αυτό, γιατί το τρίτο κούρεμα, από μόνο του, δεν είναι αρκετό για να λύσει το παραγωγικό πρόβλημα της Ελλάδας, το οποίο παράγει το δημόσιο χρέος. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως πανάκεια, που θα λύσει το πρόβλημα. Γιατί, και αυτή η αναδιάρθρωση δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα, αν δεν ασχοληθούμε με το ΑΕΠ της χώρας...
Αν δεν προσπαθήσουμε, το συντομότερο δυνατόν, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μείωσης της ύφεσης και επιστροφής στην ανάπτυξη. Γιατί, αν δεν αυξηθεί ο παρονομαστής, ό,τι και να κάνουμε με τον αριθμητή, δεν θα οδηγήσει σε θετικό όφελος. Και, αυτή τη φορά, η πιθανή αποτυχία του νέου κουρέματος θα έχει ολέθρια – και, πολύ φοβάμαι, μη αναστρέψιμα - αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία".

Ο Πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Νικόλαος Φίλιππας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη παρεμβάσεων στο θέμα του χρέους, παρουσιάζοντας στοιχεία μελετών για την πορεία του συγκεκριμένου μεγέθους και για την κατεύθυνση, που πρέπει να ακολουθηθεί στο θέμα της ρύθμισης.