Το οικονομικό υπόβαθρο στην Ελλάδα παραμένει θετικό, τονίζει σε σημερινή έκθεσή του ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός οίκος Goldman Sachs, εκτιμώντας πως το 2014 θα είναι το πρώτο έτος που ο ρυθμός ανάπτυξης θα γίνει θετικός, αν και σε χαμηλά επίπεδα.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην ισχυρή τουριστική περίοδο, τη μείωση της δημοσιονομικής πίεσης, την περιορισμένη ζήτηση και μία χαλάρωση των χρηματοδοτικών συνθηκών.
Ειδική αναφορά κάνει ο οίκος στα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε ετήσια βάση κατά περίπου 4%. “Επιπλέον, η δυναμική των δημόσιων οικονομικών και η διάρθρωση του δημόσιου χρέους μειώνουν τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους χρεοκοπίας”, αναφέρει η έκθεση.
Η Goldman Sachs σημειώνει ότι ο κύριος οικονομικός κίνδυνος, καθώς ενισχύεται η οικονομική δραστηριότητα, είναι η επιστροφή της πολιτικής αβεβαιότητας, ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί, όπως αναφέρεται στο σημείωμα, να αποκλεισθεί σε αυτή τη φάση. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, προσθέτει ο οίκος, αυξάνει τον κίνδυνο να μη μπορέσει η κυβέρνηση να συγκεντρώσει την απαραίτητη ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο του 2015, ένα ενδεχόμενο που θα οδηγούσε σε εκλογές.
Ο οίκος θεωρεί ότι είναι δύσκολο να επαναληφθεί το επίπεδο της αβεβαιότητας που υπήρχε το 2012, αλλά προσθέτει ότι ο κίνδυνος ασυνέχειας της πολιτικής θα μπορούσε να περιορίσει την επαρκή ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα και να οδηγήσει σε μία αύξηση της προληπτικής φυγής αποταμιεύσεων και καταθέσεων. Όσο και αν είναι πιθανόν περιορισμένα αυτά τα φαινόμενα, θα μπορούσαν να πλήξουν την εύθραυστη ανάκαμψη που είναι σε εξέλιξη, αναφέρει ο οίκος.
Το αποτέλεσμα του επόμενου ελέγχου της τρόικας και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος είναι κρίσιμοι παράγοντες που θα παρακολουθούνται, σημειώνει η Goldman Sachs. Από την πλευρά της Ελλάδας, μία ενεργητική στήριξη της προσαρμογής που έχει ήδη γίνει θα ήταν καθοριστική για να διατηρηθούν σε χαμηλό επίπεδο οι εγχώριες εντάσεις, σημειώνει ο οίκος. Από την ευρωπαϊκή πλευρά, η Goldman Sachs θεωρεί ότι θα είναι σημαντικό να διατηρηθεί η πίεση τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και προς την ελληνική αντιπολίτευση στην κατεύθυνση περαιτέρω μεταρρύθμισης της αγοράς και της ισχυρότερης έμφασης στις ιδιωτικοποιήσεις.