Στο 26,8% και σε απόλυτους αριθμούς στα 1.275.000 άτομα, υποχώρησε η ανεργία στην Ελλάδα το Μάρτιο, από 26,9% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τη δυσάρεστη πρωτιά σε ποσοστά ανεργίας στην Ε.Ε, ακολουθεί η Ισπανία με 25,1% (στοιχεία Μαΐου) ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Αυστρία με 4,7%, τη Γερμανία με 5,1% και τη Μάλτα με 5,7%. Οριακή υποχώρηση καταγράφηκε στην ΕΕ, από 10,4% τον Απρίλιο, σε 10,3% το Μάϊο ενώ στην ευρωζώνη η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 11,6%.
Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Ελλάδας, τον Μάρτιο, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 23,8%, από 23,9% τον Φεβρουάριο, στις γυναίκες 30,6%, από 30,7%, και στους νέους κάτω των 25 ετών 57,7%, από 57,1% τον Φεβρουάριο ή 173.000 άτομα.
Τον Μάϊο, ο μέσος όρος ανεργίας στην Ευρωζώνη στους άνδρες ήταν 11,5%, στις γυναίκες 11,7% και στους νέους κάτω των 25 ετών 23,3%. Μέσα σε ένα χρόνο, η ανεργία μειώθηκε σε 21 κράτη μέλη, αυξήθηκε σε έξι και παρέμεινε αμετάβλητη στην Αυστρία.
Οι χώρες της Ευρωζώνης στις οποίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε ένα έτος, ήταν το Λουξεμβούργο (από 5,8% σε 6,3%) και η Ιταλία (από 12,1% σε 12,6%), ενώ οι χώρες με τη μεγαλύτερη υποχώρηση της ανεργίας ήταν η Ουγγαρία (από 10,5% σε 7,9%) και η Πορτογαλία (από 16,9% σε 14,3%).
Τον Μάϊο, η ΕΕ είχε 25,184 εκατ. άνεργους, εκ των οποίων 18,552 αφορούσαν την Ευρωζώνη. Σε ένα έτος η ανεργία μειώθηκε κατά 28.000.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ σε περίπτωση που κατεβάσουν τους διακόπτες για την ιδιωτικοποίηση τμήματος της ΔΕΗ άφησε μέσω του ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, κάνοντας λόγο για "σαμποτάζ κατά του κράτους".
"Σε στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μπορεί ο συνδικαλισμός να παρεμβαίνει... Δεν είναι δική τους η ΔΕΗ και το ρεύμα δεν έχουν δικαίωμα να κατεβάζουν διακόπτες, αποτελεί σαμποτάζ κατά του κράτους (σ.σ το μπλακ άουτ)... 20 εκατ. τουρίστες να έρθουν και να μην έχουν κλιματισμό; Δεν θα κυβερνήσουν οι συνδικαλιστές, δεν θα γίνει όμηρος η χώρα. Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα για να μη συμβεί αυτό" διαμήνυσε η κ. Βούλτεψη
"Να έχουμε τους συνδικαλιστές να παίρνουν τα χρήματα για να πηγαίνουν ταξίδια; Η ΔΕΗ, δεν ξεπουλιέται ήδη έχει μετόχους εισήχθη στο ΧΑ" σημείωσε, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στο ν/σ που κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος επικαλέστηκε τόσο το παράδειγμα του ΟΤΕ που λειτουργεί άψογα με ευρωπαϊκό μοντέλο ανταγωνισμού με τους συνδικαλιστές να μην δημιουργούν και πρόβλημα στους πελάτες του, όσο και χωρών όπως η Κούβα και το Περού που νομοθετούν για την προσέλκυση επενδύσεων.
Η κ. Βούλτεψη εξήγησε ότι τα χρήματα από την ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ θα χρησιμοποιηθούν από την επιχείρηση για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της στη ΝΑ Ευρώπη κάτι που δεν εχει χρήματα να κάνει σήμερα.