Δένδιας: Εθνικό και πατριωτικό καθήκον οι μεταρρυθμίσεις

Σκληρή κριτική στο λαϊκισμό και την άρνηση των μεταρρυθμίσεων άσκησε απόψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ για την επιχειρηματικότητα.

"Οι μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν απάντηση στις απαιτήσεις της τρόικα. Αποτελούν το εθνικό και πατριωτικό καθήκον, αναγκαίο όρο της ανάπτυξης και της εθνικής επιβίωσης", τόνισε συγκεκριμένα ο υπουργός και πρόσθεσε: "Η άρνηση του λαϊκισμού, ο οποίος έχοντας ένδυση τη λεοντή της φιλευσπλαχνίας και του δήθεν ενδιαφέροντος για τον μαστιζόμενο από την κρίση συνάνθρωπο, στρέφεται εναντίον κάθε μεταρρύθμισης, αποτελεί σήμερα τη μέγιστη κοινωνική προσφορά."

"Τη στιγμή που η επιχειρηματικότητα, δηλαδή η ανάληψη κινδύνου και πρωτοβουλίας, θεοποιείται σ' όλες τις κοινωνίες του πλανήτη, η Ελλάδα, μια μικρή περιφερειακή, ενδοστρεφής και με αγκυλώσεις οικονομία, αρνείται, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, να αποδεχθεί το αξιολογικό πρότυπο των προοδευμένων κοινωνιών", σημείωσε, και παρατήρησε ότι ο πραγματικά λαϊκός δημοκρατικός καπιταλισμός είναι "το δικαίωμα του κάθε δημιουργικού Έλληνα που αναλαμβάνει κίνδυνο και πρωτοβουλία, με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο να βρει ένα ισχυρό και σύγχρονο πλαίσιο στήριξης της προσπάθειάς του".

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, ζήτησε να θεσπιστεί ειδικό χρηματοδοτικό, φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς για τις νέες επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι το υφιστάμενο "δε διευκολύνει τον νέο, που ξεκινά τον αυτόνομο βηματισμό του, με πενιχρά μέσα στη διάθεσή του και χωρίς ουσιαστική στήριξη σε θέματα έξω από το αντικείμενο της έρευνάς του”.

Το νέο πλαίσιο κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ πρέπει να περιλαμβάνει:
- Ειδικό καθεστώς αρχικής χρηματοδότησης (χρηματοδότηση τύπου "πριμ εκκίνησης", αντί για επιχορήγηση μέρους της επένδυσης).
- Ειδική φορολογική μεταχείριση για την πρώτη πενταετία λειτουργίας.
- Ειδική ασφαλιστική μεταχείριση για την πρώτη πενταετία.
 
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι σε εποχές μειωμένου ρίσκου και βολέματος, ελάχιστοι νέοι έβλεπαν στο επιχειρείν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να ευημερήσουν, σήμερα όμως είναι χιλιάδες οι νέοι που βλέπουν σαν διέξοδο την επιχειρηματικότητα, για να βάλουν σε εφαρμογή τις γνώσεις και τις ιδέες τους.
Υπογράμμισε ακόμη ότι σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του World Economic Forum, η Ελλάδα κατατάσσεται 5η παγκοσμίως σε διαθεσιμότητα επιστημόνων μηχανικών και πρόσθεσε: “Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας, την οικονομία της, τις προοπτικές της. Μιλάμε για χιλιάδες δημιουργικά και ανοιχτά μυαλά. Μιλάμε για μια ευκαιρία που θα ζήλευαν πολλές χώρες”.