Με αργούς ρυθμούς κινούνται οι εσωτερικοί έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης στο υπουργείο Οικονομικών καθώς μέσα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2014 έχουν ερευνηθεί αισθητά λιγότεροι υπάλληλοι σε σχέση με όσους προβλέπει το Μνημόνιο.
Συγκεκριμένα, ο στόχος του Μνημονίου προέβλεπε 48 ελέγχους περιουσιακής κατάστασης προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων μέχρι το τέλος Ιουνίου 2014 ωστόσο μέσα στο πεντάμηνο είχαν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε μόλις 20 διευθυντές, υποδιευθυντές, επόπτες και τμηματάρχες. Ακόμη, ο προγραμματισμός του Μνημονίου προέβλεπε τη διενέργεια 63 ελέγχων περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων μέχρι τέλος Ιουνίου 2014. Από αυτούς όμως τους ελέγχους έχει ολοκληρωθεί στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου μόνον το 1/3, ήτοι 21 έλεγχοι.
Την τρέχουσα περίοδο η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων εξετάζει την περιουσιακή κατάσταση 16 διευθυντών, υποδιευθυντών, εποπτών και τμηματαρχών του υπουργείου Οικονομικών , αλλά και 24 ελεγκτών του υπουργείου , χωρίς όμως να έχει ολοκληρώσει τις έρευνες.
Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων διενεργεί ελέγχους του «πόθεν έσχες» των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών με :
- Στοχευμένους ελέγχους ή δειγματοληπτικούς ελέγχους οι οποίοι πραγματοποιούνται σύμφωνα με κριτήρια. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η επιλογή των κριτηρίων για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, ο προσδιορισμός του δείγματός τους και η διαδικασία διενέργειάς τους.
- Σε υπαλλήλους για τους οποίους περιέρχεται στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, οποιαδήποτε πληροφορία που περιέχει στοιχεία που δύνανται να προκαλέσουν βάσιμες υπόνοιες αδικαιολόγητης μεταβολής της υφιστάμενης περιουσιακής κατάστασής τους.
- Σε υπαλλήλους για τους οποίους, διενεργείται έρευνα, προκαταρκτική εξέταση, προανάκριση ή ΕΔΕ από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, για περιπτώσεις χρηματισμού, μετά από αυτόφωρη σύλληψη ή από συλλογή εμπεριστατωμένων καταγγελιών και σοβαρών υποθέσεων που έχουν ως συνέπεια απώλεια εσόδων του κράτους.
Μετά το πέρας του ελέγχου και εφόσον διαπιστώνονται παραβάσεις του νόμου και συντρέχει περίπτωση καταλογισμού συντάσσεται σχετική έκθεση η οποία αποστέλλεται στον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αν ανακύπτει περίπτωση ποινικής ευθύνης, η έκθεση αποστέλλεται στο αρμόδιο για την άσκηση ποινικής δίωξης όργανο.