Bloomberg: Σκοπιμότητες πίσω από την απομάκρυνση Θεοχάρη

Εκτενή αναφορά στην αντικατάσταση του Χάρη Θεοχάρη από την Κατερίνα Σαββαΐδου στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κάνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, πλέκοντας μάλιστα το εγκώμιο του Χ. Θεοχάρη και αποδίδοντας την απομάκρυνσή του σε πολιτικές σκοπιμότητες.

“Ο Θεοχάρης ίσως υπήρξε μεταξύ των θυμάτων της χαλάρωσης της πίεσης προς την κυβέρνηση. Όταν παραιτήθηκε στις 5 Ιουνίου, μόλις 17 μήνες μετά την έναρξη της πενταετούς θητείας του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε “σοβαρές ανησυχίες” και εξήρε τις προσπάθειές του για “την αύξηση των εσόδων και την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων για τους φόρους εισοδήματος και ακινήτων””, αναφέρεται στο άρθρο.

“Υπό την επίβλεψή του, η Ελλάδα πέτυχε το στόχο συλλογής εσόδων από φορολογία και προχώρησε τις έρευνες για επιστροφές φόρων περίπου 300 πλούσιων ιδιωτών, με αποτέλεσμα πρόστιμα ύψους 80 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο Θεοχάρης σε μία συνέντευξη τύπου μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του”, προστίθεται ακόμα.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Μανώλης Γαλενιανός εκτιμά ότι η αιτία της αντικατάστασής του φαίνεται πως είναι η πολιτική επιλογή της χαλάρωσης των προσπαθειών για την αύξηση των φορολογικών εσόδων. “Η απομάκρυνση ενός αξιωματούχου που υποτίθεται ότι διορίζεται για πενταετή θητεία χωρίς να παρέχεται σοβαρή δικαιολόγηση επ' αυτού συνιστά κοροϊδία της ανεξαρτησίας της γενικής γραμματείας”, σχολιάζει.

Στο δημοσίευμα παρατίθεται και μία δήλωση της Κατερίνας Σαββαΐδου στο Bloomberg τον περασμένο Απρίλιο: “Ιστορικοί και πολιτικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων το αδύναμο κράτος, ενίσχυσαν την ευρεία φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. Για πολλά χρόνια, οι Έλληνες ήξεραν ότι μπορούσαν να τη γλιτώσουν. Αυτό σιγά-σιγά αλλάζει, καθώς οι νόμοι και οι έλεγχοι της κυβέρνησης βελτιώνονται”.

“Η Σαββαΐδου ξέρει τι την περιμένει”, σχολιάζει το Bloomberg.