“Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πολύ μακριά από το να είναι αυτοεξυπηρετούμενες και να αυτοχρηματοδοτούνται”, τονίζει μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής του οίκου Standard & Poor's για κρατικές αξιολογήσεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, Μόριτς Κρέμερ, υποβαθμίζοντας τη σημασία της εξόδου των δύο χωρών στις αγορές.
“Αν μαθαίνουμε κάτι από την κρίση στην Ευρωζώνη, είναι το πόσο γρήγορα μπορείς να χάσεις την πρόσβαση στις αγορές ξανά. Θα ήταν πρόωρο να κρίνουμε την Ελλάδα επειδή απέκτησε πρόσβαση στις αγορές”, δηλώνει ο Κρέμερ, ξεκαθαρίζοντας πως η έξοδος της Ελλάδας και της Κύπρου στις αγορές είχε μικρή επίδραση στις αξιολογήσεις του Standard & Poor's.
Σύμφωνα με τον Κρέμερ, πολύ πιο σημαντικό από την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές είναι το ότι το προφίλ του ελληνικού χρέους βελτιώνεται από την “πολύ σημαντική” επιμήκυνση της ωρίμανσης των επίσημων δανείων.
Κατά την εκτίμηση του Κρέμερ, ακολουθεί μία “ήρεμη περίοδος” για τις αξιολογήσεις στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι δε θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές μεταβολές. “Η υπερχρέωση σε ένα περιβάλλον με χαμηλό πληθωρισμό ενέχει τεράστιους κινδύνους στις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης”, σημειώνει, εξηγώντας πως “δεν υπάρχει λόγος να ανεβάσουμε τις αξιολογήσεις μέχρι τα θεμελιώδη να βελτιωθούν”. Επίσης, εκφράζει την άποψη ότι το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μάλλον δε θα έχει σημαντική επίδραση στις αξιολογήσεις.
Όπως σχολιάζει, άλλωστε, οι δύο χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πρόοδο στον περιορισμό του χρέους τους, η Ιρλανδία και η Ισπανία, αναβαθμίστηκαν κατά μία βαθμίδα τους τελευταίους δύο μήνες.